X

Arturo Vidal (by Дмитрий Садовников on soccer.ru, license CC-BY-SA-3.0)

Arturo Vidal, topvoetballer, verstrikt in gokschandaal rond eigen platform

In april lanceerde Arturo Vidal, voormalig speler van topclubs als Juventus en Bayern München, zijn eigen gokplatform: Juega con el King. Met een flitsende aankondiging op Instagram riep hij fans op om te “wedden als een koning”.

Het platform richt zich op de Chileense markt, maar is daar niet legaal. Vidal, die nog steeds speelt voor Colo Colo, werd het gezicht van de site. Maar officiële eigendomsgegevens ontbreken.

Vidal’s platform liet mensen wedden op zijn eigen rode kaart

De situatie escaleerde op 3 mei 2025. Tijdens een wedstrijd van Colo Colo tegen Racing Club kreeg Vidal een rode kaart. Juist op dat moment bood zijn eigen goksite weddenschappen aan op… of Vidal zelf een kaart zou krijgen.

De odds op een rode kaart stonden op 21 tegen 1. Veel fans vonden dit geen toeval. Chili’s media spraken over belangenverstrengeling. Sommigen fluisterden zelfs over opzettelijke beïnvloeding van het spel.

De reputatie van Vidal stort in terwijl het platform zijn naam wist

Na de ophef verdwenen alle verwijzingen naar Vidal van de site. Het logo, de promotievideo’s en zelfs weddenschappen op Colo Colo werden geschrapt. Vidal bleef stil. Geen uitleg. Geen excuses.

Ondertussen startte Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL een onderzoek op basis van regels die spelers verbieden financiële belangen te hebben in gokactiviteiten.

De Chileense gok autoriteiten zijn woedend over de verwarring

De Chileense Kansspelautoriteit noemt de situatie “gevaarlijk”. 

Hun directeur Cecilia Valdés zei: “We zeggen tegen burgers dat online gokken verboden is, maar een nationale held promoot een eigen site.” 

Ze benadrukte dat niemand weet wie er werkelijk achter de site zit of waar het geld naartoe gaat.

Dat zorgt voor onzekerheid én frustratie.

Andere spelers maakten eerder soortgelijke fouten

Vidal is niet de eerste. In 2021 kreeg Zlatan Ibrahimović een boete van €50.000 toen bleek dat hij aandelen had in een gokbedrijf. Ook hij was toen nog actief speler. Dat ging lijnrecht in tegen FIFA-regels.

Maar oud-spelers zoals Jay-Jay Okocha mogen wél optreden als ambassadeur van goksites. Zolang ze niet meer actief zijn, is er juridisch geen probleem.

Dit geval zet de toon voor strengere regels in Zuid-Amerika

De zaak rond Vidal kan een kantelpunt zijn. Zowel sportbonden als overheden willen duidelijkere grenzen. Gokken blijft groeien. Maar als actieve spelers er geld aan verdienen, wordt het spel zelf onbetrouwbaar.

De vraag is niet of dit illegaal is, maar of sport zijn geloofwaardigheid behoudt.

Sarah: Sarah heeft een scherp oog voor trends in de gokwereld. Met een passie voor sport houdt ze zich bezig met alles van verantwoord gokken tot casinowetgeving. Haar schrijfstijl maakt complexe onderwerpen toegankelijk voor lezers.
Related Post