Gezien de groeiende dreiging van de zwarte gokmarkt eisen de Duitse ministers van Binnenlandse Zaken een onmiddellijke hervorming van de sector en een uitbreiding van de bevoegdheden van de nationale toezichthouder, de GGL.
Hoewel de deadline voor de volgende evaluatie van de gokmarkt in Duitsland is vastgesteld op 31 december 2026, willen de ministers van Binnenlandse Zaken niet zo lang wachten. Tijdens een recente conferentie hebben ze unaniem de urgentie benadrukt om het bestaande wettelijke kader te hervormen, dat ernstig onder druk staat door de felle concurrentie van illegale operatoren.
De zwarte markt verzwakt niet: ondanks de inwerkingtreding van het GlüStV 2021 (het interstatelijk verdrag over kansspelen), blijft een aanzienlijk deel van de spelers zich wenden tot offshoreplatformen, die ontsnappen aan consumentenbescherming en fiscale verplichtingen. Een situatie die de autoriteiten onhoudbaar achten en die onmiddellijke maatregelen vereist.
IP-blokkering centraal in het debat
Onder de voorgestelde hervormingen geldt IP-blokkering als de hoeksteen van de geplande repressieve strategie. Deze techniek houdt in dat internetproviders (ISP’s) worden verplicht de toegang tot illegale websites te blokkeren. Ze wordt al toegepast in landen zoals België en Frankrijk en maakt het mogelijk om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van offshorecasino’s effectief te beperken.
“IP-blokkering kan ons eindelijk de middelen geven om de verspreiding van illegale operatoren te beperken,” verklaarde een van de ministers, anoniem geciteerd door de Duitse pers.
Maar het enthousiasme van de ministers botst op een belangrijk juridisch obstakel. In 2023 wees de Duitse justitie een verzoek van de GGL om Lottoland te blokkeren categorisch af. Het Federaal Administratief Hof oordeelde dat het verdrag van 2021 geen voldoende wettelijke basis bood voor een dergelijke maatregel. Een uitspraak die het actieterrein van de toezichthouder aanzienlijk beperkte.
Een GGL met beperkingen, maar strijdvaardig
Voor de Gemeinsame Glücksspielbehörde der Länder (GGL), de Duitse federale toezichthouder voor kansspelen, is deze juridische tegenslag een ernstige belemmering. De instantie pleit al maandenlang voor een uitbreiding van haar bevoegdheden, vooral op het vlak van onderzoek en interstatelijke samenwerking.
In het huidige hervormingsvoorstel willen de ministers eindelijk gehoor geven aan deze eisen:
- De GGL zou de toestemming kunnen krijgen om websites volledig of gedeeltelijk te blokkeren.
- Ze zou ook gemachtigd worden om informatie op te vragen bij andere Europese toezichthouders om de conformiteit van internationale operatoren te beoordelen.
- De GGL zou kunnen toetreden tot een internationale alliantie van toezichthoudende instanties om de uitwisseling van gevoelige informatie te vergemakkelijken.
Deze nieuwe bevoegdheden worden als essentieel beschouwd om de uitholling van de gereguleerde markt een halt toe te roepen.
“De GGL haar macht beperken, is de macht van illegale spelers versterken,” vat een Duitse beleidsverantwoordelijke het samen.
Reclame: een rode lijn die niet overschreden mag worden?
De discussies rond IP-blokkering roepen echter bezorgdheid op, vooral inzake vrijheid van meningsuiting en proportionaliteit. De ministers zijn het erover eens dat deze maatregel niet van toepassing mag zijn op geïsoleerde gevallen van illegale reclame. Het doel is duidelijk: vermijden dat een betwistbare reclamebanner als voorwendsel dient om een volledige site te verbieden.
Deze voorzichtigheid benadrukt de complexiteit van het dossier: hoe kan men frauduleuze sites doeltreffend blokkeren zonder inbreuk te maken op fundamentele rechten of de deur te openen voor misbruik?
De regering heeft daarom een raadpleging opgestart om de mening te vragen van experten, verenigingen en internetproviders over de uitvoeringsmodaliteiten van IP-blokkering, om ongewenste neveneffecten te voorkomen.
Onduidelijke timing
Hoewel er een breed politiek draagvlak lijkt te zijn voor de noodzaak van hervorming, blijft de timing onzeker. Er is nog geen wetsvoorstel ingediend en de discussies over de definitieve vorm van het project zijn nog aan de gang.
Wat wel zeker is, is dat Duitsland zich geen passieve houding meer kan veroorloven tot 2026. De zwarte markt blijft bloeien en vormt niet alleen een bedreiging voor de fiscale inkomsten, maar ook voor de veiligheid van de spelers.