X

Voorzitter Michel Groothuizen (Ksa) woont politiek debat over kansspelen bij

De Ksa is vastberaden om de strijd tegen illegale aanbieders op te voeren. Michel Groothuizen, sinds 1 juli vorig jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit, schrijft regelmatig een blog over wat er speelt binnen de organisatie. Zo werpt hij licht op het probleem en schetst mogelijke oplossingen om een einde te maken aan illegale gokwebsites, aangezien het aantal illegale apps blijft toenemen.

Ksa zet volop in op aanpak van illegale apps

Eerder werd al gemeld dat de Ksa ervoor heeft gezorgd dat 20 illegale apps offline zijn gehaald.

De Ksa waarschuwt ook voor misleidende technieken die gebruikt worden om gebruikers te bedotten. Er is bovendien een speciaal meldformulier beschikbaar gesteld, zodat gebruikers verdachte apps meteen kunnen rapporteren.

Kritiek tijdens kansspelendebat

Hoe gaat de voorzitter zelf om met deze heftige strijd? Hij geeft aan dat er zaken zijn waarvoor je als voorzitter goed voorbereid bent, maar dat het frustrerend is wanneer er een vraag opduikt die je niet mag beantwoorden.

Dat was het geval toen hij het commissiedebat over kansspelen bijwoonde vanuit het publieke vak, waar staatssecretaris Struycken aanwezig was als gastspreker om het politieke standpunt rond het dossier te peilen.

Michel Groothuizen:

“Ik had me er goed op voorbereid dat zijn antwoorden ook werk zouden betekenen voor ons als Ksa. En toen kwam de vraag van Kamerlid Boswijk (CDA): Wat heeft de Ksa de afgelopen 9 jaar tegengehouden om in te grijpen?”

Het ging hierbij rechtstreeks over de aanpak van illegale apps. De timing was ongelukkig, want hoewel de Ksa wel degelijk stappen had ondernomen, waren deze werkmethodes nog niet gedeeld met het grote publiek.

Michel Groothuizen kon de vraag van Kamerlid Boswijk dus niet beantwoorden, maar had graag willen aantonen dat de Ksa zich actief inzet om deze praktijken te bestrijden.

Sterk toezicht nodig om illegale apps op te sporen

Volgens Groothuizen kwamen er in het debat gelukkig ook interessante punten aan bod, zaken die hij zelf zeker had aangehaald.

“De staatssecretaris reageerde met een aantal argumenten die ik zeker ook had benoemd, zoals: het is bijzonder moeilijk om de partijen achter deze apps op te sporen. We hebben hulp nodig van ‘big tech’ en beheerders van appstores.”

Hij geeft aan dat zulke partijen niet altijd bereid zijn om mee te werken, waardoor het probleem de voorbije jaren sterk is gegroeid. In het politieke debat kwam ook duidelijk naar voren dat een sterke toezichthouder essentieel is. Tijdens het tweeminutendebat een week later werden extra maatregelen voorgesteld die de Ksa nieuwe handhavingsmogelijkheden zouden bieden.

In totaal werden 19 moties ingediend, waaronder verschillende over de minimumleeftijd voor gokken en de effectieve bestrijding van de illegale markt.

Effectievere aanpak van illegale apps nodig

De VVD waarschuwde dat strengere regels voor legale aanbieders spelers kunnen aanzetten om uit te wijken naar illegale platforms. Daar heerst immers geen enkele vorm van spelersbescherming. Daarom verzette de VVD zich tegen het voorstel om de minimumleeftijd voor deelname te verhogen.

Michel Groothuizen:

“De staatssecretaris ging daar niet in mee, en gelukkig blijkt voorlopig dat strengere regels de aantrekkelijkheid van de legale markt niet ondermijnen: 91% van de spelers kiest nog steeds voor legale opties. Maar het blijft zorgwekkend dat 50 cent van elke euro die online wordt uitgegeven naar illegale aanbieders gaat. Dat is een harde realiteit. Daarom moeten we de illegale markt doeltreffender aanpakken.”

Zowel politieke partijen als de staatssecretaris steunen de uitbreiding van de wettelijke bevoegdheden van de Kansspelautoriteit. Dat stemt Groothuizen positief, al geeft hij aan dat het nog minstens twee jaar zal duren vooraleer nieuwe wetgeving van kracht is.

“Tot dan zullen we met onze huidige – nog steeds beperkte – bevoegdheden meer impact moeten maken. Want, om terug te komen op de kritiek van de heer Boswijk: de Ksa heeft niet stilgezeten de voorbije 9 jaar, maar 9 jaar is wél een eeuwigheid in een landschap vol technologische vernieuwing.”

Aanvankelijk was er veel politiek verzet tegen het beperken van internetvrijheid via het offline halen van websites, maar gelukkig groeit nu het draagvlak voor zulke maatregelen.

“Het is intussen duidelijk dat de onbeperkte openheid van het internet ook een donkere kant heeft.”

Illegale aanbieders misbruiken legale spellen en sociale media

Illegale aanbieders proberen hun verdienmodel binnen te smokkelen via legale spellen en sociale media. Daar moet meer aandacht voor komen, net zoals voor het bemoeilijken van betalingen aan illegale websites.

Samenwerking met andere partijen zoals de sector zelf, banken en betaalproviders is dan ook essentieel. De Ksa is al gestart met een project om de infrastructuur van illegale aanbieders te ondermijnen. Dankzij de steun van legale aanbieders wordt deze aanpak nog effectiever.

Internationale samenwerking noodzakelijk

Illegale aanbieders opereren vaak vanuit het buitenland, wat internationale samenwerking vereist. Binnen netwerken zoals GREF en IAGR worden richtlijnen ontwikkeld om de strijd te ondersteunen.

In het najaar vindt er een conferentie plaats met andere toezichthouders om informatie op casusniveau uit te wisselen en tot een concretere aanpak te komen. Zo kunnen illegale websites sneller en gerichter worden aangepakt.

Michel Groothuizen:

“Alles bij elkaar bieden de debatten voldoende aanknopingspunten, zowel voor het ministerie als voor onze eigen organisatie. We willen illegale partijen steeds verder in het nauw drijven, met bestaande én nieuwe middelen, en zo veilig spel voor iedereen in Nederland waarmaken.”

De Kansspelautoriteit kijkt de toekomst optimistisch tegemoet en is vastbesloten om impact te maken. Iedere speler moet veilig kunnen spelen.

Nathalie: