X

Een verjaardag gericht op de toekomst voor de 5 jaar van de ANJ

Ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan heeft de ANJ een belangrijk colloquium georganiseerd om de strijd tegen gokverslaving aan te scherpen. Experts en regulatoren pleitten voor een proactievere regulering, met inzet van AI, gepersonaliseerde begeleiding en wetgevende hervormingen. Het doel: een duurzaam Frans model opbouwen, met de bescherming van spelers als kern.

Op 27 juni 2025 blies de Autorité nationale des jeux (ANJ) vijf kaarsjes uit in het Palais du Luxembourg. In plaats van een eenvoudige viering nam het evenement de vorm aan van een belangrijk colloquium over gokverslaving, getiteld “Verslaving aan gokspelen: een belangrijke collectieve uitdaging”. Deze intensieve en geëngageerde dag bracht onderzoekers, regulatoren, professionals uit de sector, verkozenen en actoren uit de volksgezondheid samen om een balans op te maken, obstakels te identificeren en concrete verbeterpistes te openen.

Aan de hand van een vergelijkende benadering en kruisende perspectieven stelde het colloquium een paradigmaverschuiving vast: de regulering van de sector kan niet langer berusten op verkokerde sectorale belangen, maar vereist een collectieve mobilisatie rond een doelstelling van volksgezondheid.

Van groei naar verantwoordelijkheid

Reeds in de inleiding herinnerde Christine Lavarde, senator van Hauts-de-Seine, aan de twee gezichten van het spel: een dynamische economische sector en werkgelegenheidsmotor, maar ook een risicoterrein voor financiële ontsporingen en verslavingen. Ze wees met name op de strategie van bepaalde operatoren die thema’s zoals biodiversiteit gebruiken om jongeren aan te trekken, evenals op de opkomst van web3-games, die weinig gereguleerd zijn.

Daartegenover herbevestigde Isabelle Falque-Pierrotin, voorzitster van de ANJ, de wil van de regulator om het economisch model van de sector te doen kantelen naar meer duurzaamheid en minder afhankelijkheid van risicospelers. Die omslag vereist een structurele verandering, gebaseerd op een betere identificatie van problematisch gedrag en versterkte begeleiding.

Overmatig spel: zware en onzichtbare maatschappelijke kosten

De tussenkomsten van de eerste ronde tafel schetsten een onthutsend portret van de maatschappelijke kost van gokspelen. Volgens het werk gepresenteerd door Dominik Stroukal en het team van LEM (Université de Lille), veroorzaken kansspelen niet alleen directe kosten (medisch, financieel), maar vooral ook hoge immateriële kosten: psychologisch leed, lijden van naasten, verlies van levenskwaliteit.

De uitdaging? Deze kosten beter documenteren via een robuuste methodologie die geïntegreerd is in de Franse economische conventies. Op dit moment blijft de gegevensverzameling nog te fragmentarisch.

AI, algoritmes en gerichte preventie

Het tweede deel van het colloquium richtte zich op de identificatie van overmatige spelers. Alle sprekers zijn het eens: ondanks de geleverde inspanningen is de kloof tussen de door operatoren aangegeven cijfers (30.000 geïdentificeerde spelers) en de door het OFDT geschatte cijfers (370.000 probleemspelers) alarmerend.

AI wordt gezien als een veelbelovende hefboom. De EDEIN-studie, gepresenteerd door Gaëlle Challet en Bastien Perrot, beoogt een voorspellend model te ontwikkelen op basis van spelgegevens, met klinische validatie. Spanje gaat zelfs nog verder: vanaf 2026 zullen operatoren verplicht zijn een officieel detectie-algoritme te gebruiken, dat meer dan 80 variabelen integreert.

Frankrijk volgt het voorbeeld. De ANJ zal tegen eind 2025 haar eigen algoritme afronden, bedoeld voor de hele markt. Doelstelling: een nationale implementatie in 2026.

Begeleiding van risicospelers

Risicospelers identificeren is niet voldoende. Ze moeten ook begeleid worden, en liefst zo vroeg mogelijk. Dat is de kern van de derde ronde tafel, waar de getuigenissen van operatoren (Barrière, FDJ), clinici (ARPEJ, CSAPA) en institutionele vertegenwoordigers samenvielen: vertrouwen, gepersonaliseerde boodschappen en interdisciplinaire samenwerking zijn de sleutels tot succesvolle begeleiding.

Het SELF-programma, voorgesteld door ARPEJ, biedt een innovatieve oplossing gebaseerd op zelftests en progressieve digitale opvolging. De resultaten zijn bemoedigend: 60% van de deelnemers wordt na zes maanden abstinent.

Maar ook hier luiden de professionals de alarmbel: minderjarigen die via accounts van volwassenen toegang krijgen tot gokken vormen een steeds vaker voorkomend probleem.

Toekomstige hervormingen

In haar slottoespraak stelde Isabelle Falque-Pierrotin verschillende pistes voor om de regulering te doen evolueren:

  • Versterking van onderzoek: een hervorming van de financiering van studies is in bespreking, met een verhoogde dotatie die rechtstreeks aan het OFDT wordt toevertrouwd.
  • Betere identificatie in verkooppunten: een experiment met geïdentificeerd spel is aan de gang, en de creatie van een spelerskaart of QR-code wordt overwogen, naar het voorbeeld van Scandinavische landen.
  • Sterkere repressie: in 2026 wil de ANJ haar controles en sancties opvoeren om operatoren tot meer engagement te dwingen.
  • Evolutie van het wettelijk kader: een striktere regulering van reclame, sponsoring en de invoering van een verlieslimiet voor 18- tot 25-jarigen behoren tot de sterke voorstellen.

Een ambitie: een duurzaam Frans model opbouwen

De ambitie van de ANJ is duidelijk: een Frans model van kansspelen opbouwen dat verantwoordelijker, inclusiever en duurzamer is. De deadline van het WK voetbal 2026 wordt gezien als een kans om sterk uit te pakken met een nationale sensibiliseringscampagne.Maar bovenop technische hulpmiddelen en wettelijke teksten, is de echte verandering cultureel. De mythe van gemakkelijk geld doorbreken, spel herpositioneren als een vorm van ontspanning en geen prestatieobjectief, en de banden herstellen tussen economische, institutionele en verenigingsactoren: dat zijn de echte pijlers van een toekomstgericht model.

Caroline: Caroline is gespecialiseerd in de casino-industrie, waar ze diepgaande kennis van de Franse kansspelsector combineert met een passie voor digitale innovaties. Ze onderzoekt de veranderingen die een revolutie teweegbrengen in deze sector, van de integratie van kunstmatige intelligentie in gebruikerservaring en data-analyse tot blockchain-technologieën die de veiligheid en transparantie van transacties vergroten. Nieuwsgierig en toegewijd is ze vooral geïnteresseerd in verantwoorde speloplossingen en nieuwe regelgeving, waarbij ze uiteenlopende onderwerpen behandelt als de bescherming van spelers, het beheersen van risicovol gedrag en het belang van ethische praktijken. Dankzij haar diepgaande en toegankelijke artikelen stelt Caroline lezers in staat de trends, innovaties en uitdagingen van een voortdurend veranderende industrie beter te begrijpen. Het zorgt ervoor dat nieuwe technologieën worden gedemystificeerd en dat er een verband wordt gelegd tussen technische vooruitgang en de concrete implicaties daarvan voor spelers en exploitanten. Zijn doel? Bied een geïnformeerde en evenwichtige visie op een sector in volle transitie, tussen traditie en moderniteit, en draag tegelijkertijd bij aan een dialoog rond meer verantwoord en veilig gamen.
Related Post