Gokspelen: Frankrijk in volle bloei
In 2024 heeft de Franse markt voor kans- en gokspelen een opvallende groei doorgemaakt. De brutospelopbrengst (BSO) bereikte 14 miljard euro, wat een stijging van 4,7 % betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei ligt in lijn met de gemiddelde evolutie van andere Europese markten van vergelijkbare omvang.
La Française des Jeux (FDJ) heeft haar positie als marktleider verstevigd en vertegenwoordigt bijna 50 % van de markt met een BSO van meer dan 7 miljard euro, een stijging van 6 % ten opzichte van 2023. Deze prestatie is voornamelijk te danken aan de loterij, die 5,8 miljard euro genereerde, een stijging van 5 %.
De opmars van online gokken: een versterkte dynamiek
De sector van online kansspelen kende een recordjaar, met een BSO van 2,6 miljard euro, een groei van 12 % ten opzichte van 2023. Deze prestatie is grotendeels te danken aan een uitzonderlijke sportkalender, waaronder het EK voetbal en de Olympische Spelen in Parijs.
Online sportweddenschappen kwamen naar voren als de belangrijkste groeimotor, met een BSO van bijna 1,8 miljard euro, een stijging van 19 %. Ze vertegenwoordigen nu meer dan 12 % van de totale gokmarkt en dragen voor 43 % bij aan de globale groei van de sector.
Tegelijkertijd steeg het aantal actieve spelersaccounts (ASA) met 11 % tot 5,7 miljoen. Het aantal unieke spelers bedraagt 3,9 miljoen, een stijging van 8 %. Opmerkelijk is dat 30 % van de sportwedders tussen 18 en 24 jaar oud is, wat wijst op een verjonging van het spelerspubliek.
Andere segmenten: tussen stabiliteit en lichte schommelingen
De casinosector kende een jaar van consolidatie, met een stabiel aantal bezoeken op 31 miljoen en een BSO die licht steeg met 1,2 %, tot 2,7 miljard euro. De speelhallen zagen hun groei vertragen, met een BSO van 123 miljoen euro, een stijging van 3,7 % tegenover 11 % in 2023.
PMU registreerde 6,6 miljard euro aan inzetten en een BSO van 1,7 miljard euro, een daling van 2 % ten opzichte van het voorgaande jaar. Toch steeg het aantal PMU-spelers met 6 %, tot 3,5 miljoen, waarmee het niveau van 2019 vóór de gezondheidscrisis werd bereikt.
Een Europees perspectief: Frankrijk in de middenmoot
Op Europees niveau bedraagt de groei van de Franse online gokmarkt 12 %, tegenover 14,5 % voor Europa als geheel. Hoewel iets lager, plaatst deze prestatie Frankrijk in de middenmoot van vergelijkbare Europese markten.
Isabelle FALQUE-PIERROTIN, voorzitter van de Autorité Nationale des Jeux (ANJ):
“De Franse markt groeit in een tempo dat vergelijkbaar is met de grote Europese markten. Hoewel de operatoren in 2024 bijzonder actief waren door grote sportevenementen, bevestigen de eerste maanden van 2025 deze groeidynamiek. In deze context wijst de regulator op twee grote uitdagingen: de noodzakelijke heroriëntering van het economische model van de sector naar minder intensief gokken dat minder gericht is op risicospelers; en de mobilisatie van alle betrokken partijen om de beeldvorming rond gokken te veranderen, die leidt tot de normalisering ervan in de Franse samenleving.”
Uitdagingen en vooruitzichten: naar een versterkte regulering
Gezien deze groei benadrukt de ANJ de noodzaak van versterkte regulering om de risico’s van overmatig gokken te voorkomen. Volgens een schatting van het Observatorium voor Kansspelen in 2019 liepen 1,4 miljoen spelers risico, waarvan bijna 400.000 op pathologisch niveau. Deze cijfers, hoewel aan actualisering toe, tonen het belang aan van een proactieve regulering.
Daarnaast is de ANJ van plan om de openstelling van de markt voor kansspelen met verhandelbare digitale objecten (JONUM) nauwlettend op te volgen. Dit is een proefproject dat werd ingevoerd door de SREN-wet van 21 mei 2024 en dat mogelijk invloed zal hebben op de hele sector.