Belgische vlag met op de achtergrond zicht op belgië

België verbiedt virtuele weddenschappen onder F1+ vergunning

Op 7 oktober 2024 heeft de Raad van State een klap gegeven op een belangrijke zaak: gokbedrijven met een F1+ vergunning mogen in België geen virtuele weddenschappen meer aanbieden. 

Dit zijn weddenschappen waarbij je niet op echte sportwedstrijden gokt, maar op digitale, gefingeerde sporten. Je weet wel, zoals fictieve voetbalwedstrijden of paardenraces waar de uitslag al bepaald is door een computeralgoritme.

Waarom is dit een probleem voor gokbedrijven?

In België mag een weddenschap alleen draaien om een echte, onzekere gebeurtenis. Dat betekent dat er iets in de echte wereld moet gebeuren, zoals een voetbalwedstrijd waarvan de uitslag onbekend is. 

Virtuele weddenschappen passen daar dus niet in, want die zijn volledig gescript door een computer. In 2019 zei de Raad van State dit al, maar nu hebben ze het nog een keer extra duidelijk gemaakt: virtuele weddenschappen zijn niet legaal.

De Kansspelcommissie houdt een oogje in het zeil

De Belgische Kansspelcommissie is de waakhond die erop toeziet dat alle gokbedrijven zich aan de regels houden. Zij hebben nu gezegd dat ze extra scherp gaan controleren of goksites met een F1+ vergunning zich aan dit verbod houden. Geen virtuele weddenschappen meer in België, ook niet als gokbedrijven dat graag willen. Dit betekent dat Belgische goksites hun aanbod moeten aanpassen en afscheid moeten nemen van deze populaire weddenschapsvorm.

In Nederland ziet de situatie er trouwens anders uit. Daar mogen goksites wél Virtual Sports aanbieden. Een bedrijf als Betnation heeft bijvoorbeeld deze maand nog een hele sectie geopend met virtuele voetbal- en autoraces. Dat is daar volkomen legaal en wordt zelfs gepromoot als een leuke nieuwe manier van wedden.

Wat is een F1+ vergunning precies?

In België betekent een F1+ vergunning dat een gokbedrijf toestemming heeft om online sportweddenschappen aan te bieden. Deze vergunning is nodig om weddenschappen via websites of apps legaal te maken. Het is eigenlijk de digitale variant van de F1 vergunning, die gokbedrijven nodig hebben om in fysieke wedkantoren te mogen opereren.

De Belgische overheid wil de gokmarkt strak in de hand houden en zorgen dat spelers beschermd worden. Vandaar dat er strenge regels gelden, zoals dit verbod op virtuele weddenschappen. Bedrijven die in België actief willen blijven, zullen zich aan die regels moeten houden.

Wat betekent dit voor gokkers?

Voor Belgische gokkers betekent dit dat ze geen weddenschappen meer kunnen plaatsen op virtuele sportevenementen. Dat zal voor sommigen een teleurstelling zijn, want dit soort weddenschappen zijn behoorlijk populair in andere landen. Maar hier in België houdt de overheid vast aan de regel dat alleen echte gebeurtenissen tellen. Dus als je een gokje wil wagen, zal het toch echt op een echte wedstrijd moeten zijn.

 | 

Aanbevolen

Gokindustrie slaat alarm: miljoenen spelers lopen risico

Een recent onderzoek schetst een verontrustend beeld van de online gokindustrie: de opkomst van nep casinospellen.

De status van gokreclame en voetbalsponsoring: Mogelijk een bloedbad voor clubs

Het einde van gokreclame in de sport komt snel dichterbij in België. Nieuwe regels, die de Belgische overheid heeft ingesteld, leggen zware beperkingen op aan gokreclame en sponsoring door gokbedrijven.

Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.