Een statistische afbeelding met balken in de kleur van de belgische vlag met een grote rode pijl naar boven, op een casinoachtergrond.

Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen. Op dit moment betalen kansspelbedrijven in België 15% belasting over hun winst. 

Als het aan Vlaanderen ligt gaat dit bedrag fors omhoog. Het is echter niet zo simpel als het lijkt. Het gewest waar de server van een gokbedrijf staat bepaalt wie de belasting mag innen. Hierdoor wordt het plan een stuk ingewikkelder dan een simpele belastingverhoging.

Steun uit andere regio’s is noodzakelijk

De belasting op kansspelen wordt nu berekend op 15% van de winst van gokbedrijven. Dat klinkt misschien als een flinke som maar de Vlaamse regering wil meer. Waarom? Simpel: om extra inkomsten te genereren.

Toch kan Vlaanderen deze beslissing niet alleen nemen. Omdat de belasting wordt geïnd door het gewest waar de server van een gokbedrijf staat moeten Brussel en Wallonië ook akkoord gaan met de verhoging. 

En zoals we weten komen de gewesten in België niet altijd even makkelijk op één lijn.

Serverlocaties bepalen wie de belasting int

De lokalisatie van servers zorgt voor een heel nieuwe uitdaging in dit verhaal. Als de servers van een Vlaams gokbedrijf in Wallonië staan, ontvangt Wallonië de extra inkomsten.

Dit maakt de situatie behoorlijk ingewikkeld. De gewesten zullen dus goed moeten overleggen hoe ze de belastingverdeling willen aanpakken. Voorlopig blijft het nog even spannend of de gokbelasting in België daadwerkelijk omhoog gaat.

Ook bij onze buren in Nederland is de kansspelbelasting een hekel punt. Daar is ook een fikse verhoging ingesteld In 2025 gaat het tarief daarnaar 34,2% en in 2026 zelfs naar 37,8%.

 | 

Aanbevolen

Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.

1 op de 4 Belgische jongeren gokt al voor geld

Gokken lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar voor veel jongeren begint het gevaar al bij een simpel kraslotje.

Exploitanten van caféspelen claimen foutieve cijfers

De Kansspelcommissie (KSC) in België krijgt kritiek na het publiceren van haar jaarlijkse rapportage over 2023.