Nederlandse vlag voor een gevel.

Groei online gokmarkt begint af te vlakken

De online gokmarkt die oorspronkelijk een zeer snelle groei kende, begint af te vlakken. Het bruto spelresultaat (inzet min uitgekeerde prijzen) is toegenomen in 2023, maar de groei is opvallend minder dan in 2022. 

De Nederlandse kansspelautoriteit (Ksa) komt met deze vaststelling naar aanleiding van hun nieuwste monitoringsrapportage. Deze houdt toezicht op het online gokken welke 2,5 jaar geleden in Nederland gelegaliseerd werd. 

De Ksa stelt dat de Nederlandse gokmarkt inmiddels minder sterk groeit dan in vergelijkbare landen. Het aantal accounts is wel gestegen, maar het aantal mensen die weleens een gokje wagen blijft nagenoeg gelijk.

Cijfers van 2023

De cijfers van 2023 geven aan dat de aanbieders 1,39 miljard euro bruto omzet genereerden. Dit is een stijging van 28 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Toen bedroeg het brutospelresultaat 1,08 miljard. 

Gekeken naar de tweede helft van het jaar valt het volgende op: In de tweede helft van 2023 nam het bedrag met nog slechts 1 procent toe in vergelijking met het eerste halfjaar. 

Aantal spelers

In de tweede helft van 2023 waren 726.000 spelers actief bij legale aanbieders van gokspelen via 1,1 miljoen accounts. Dit betekent dat 5 procent van de volwassen bevolking in die periode online een gok(je) waagden. Zij speelden overigens voor het grootste deel niet iedere maand. De Ksa schat in dat er vanuit ongeveer een derde van de accounts wordt gespeeld. Dat brengt het aantal spelers op 448.000 spelers per maand. 

Speelgedrag 

Jongeren (18 tot 23 jaar) krijgen speciale aandacht in de monitoringsrapportage. Jongeren gokken nog altijd vaker dan oudere spelers. Hoewel ze 9,5 procent van de bevolking uitmaken, zijn dit 22 procent van de accounts. Dit percentage was bij de vorige rapportage ongeveer gelijk, dus het aantal jongeren die spelen is in het afgelopen jaar niet opvallend toegenomen. Aan de andere kant staat daartegenover dat ze minder geld verliezen. Bij hen gaat het om gemiddeld 52 euro per maand. 

De Ksa zegt nog altijd niet te kunnen zeggen wat het effect van de legalisering is op het aantal gokverslaafden. Experts stellen dat het jaren kan duren voor spelers hulp vragen. Naar schatting verloren oudere spelers (vanaf 24 jaar) het laatste halfjaar van 2023 gemiddeld 958 euro. Dat is omgerekend ongeveer 160 euro per maand. Dit ligt iets lager dan in de eerste helft. Daar ging het om 170 euro. 

Doelstelling openen online gokmarkt is bereikt 

Het openen van de online markt in Nederland had als doel dat minstens 8 op de 10 spelers bij legale aanbieders zou spelen en dat deze zich dus niet zouden richten op de illegale markt. Bij de legale aanbieders komen ze in een veiligere omgeving terecht waar er ook maatregelen getroffen kunnen worden om met eventuele gokproblematiek om te gaan. Dat doel is zeker behaald. 90% van de spelers speelt enkel via legale aanbieders.

De Kansspelautoriteit zegt wel niet met zekerheid te kunnen zeggen wat het effect van de legalisering is op het aantal gokverslaafden.Het aantal spelers dat zichzelf laat opnemen in het Cruks-register (in België heet dit EPIS) voor tenminste een halfjaar blijft stijgen. Wie opgenomen is in dit register kan in die periode nergens spelen, ook niet in een fysiek casino of wedkantoor. Op dit moment zijn er meer dan 66.000 mensen opgenomen in dit register.

Mogelijke verklaring afvlakking online gokmarkt

De Ksa geeft zelf geen verklaring hiervoor in hun rapportage, maar een woordvoerder noemt als meest waarschijnlijke reden het gedeeltelijke reclameverbod dat op 1 juli 2023 inging. Sindsdien is gokreclame op radio, televisie, tijdschriften en in buitenruimtes verboden. Het aantal bezoeken aan kansspelwebsites door mensen die geen speler zijn, is sterk afgenomen.

In oktober 2021 legaliseerde Nederland online gokken en het reclameoffensief dat daarmee gepaard ging zorgde voor wrevel in de Tweede Kamer. Volgens de woordvoerder wordt er nu ook op andere wijze reclame gemaakt. Gokbedrijven delen hun budget anders in en sponsoren nu meer programma’s op radio en tv. 

 | 

Aanbevolen

Zweedse parlement overweegt verlaging gokbelasting

Het Zweedse parlement, de Riksdagen, gaat binnenkort een belangrijke vraag bespreken: moet de gokbelasting omlaag? Het idee komt van Carl Nordblom, een politicus van de Gematigde Partij. 

Max Verstappen verrast fans op het grootste gamingevent ter wereld

In een spannende aankondiging voor motorsport- en gamingfans zal de drievoudig Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen een speciale verschijning maken op het GAMERGY-evenement tijdens de opwindende Heineken Player 0.0 Global Final in Madrid, komende december.

Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.