Het laatste nieuws vanuit de Casinowereld!
De nederlandse vlag tegen een koningsblauwe hemelachtergrond.

Mogelijkheden voor overkoepelende speellimieten in Nederland

In Nederland heeft men onderzoek gedaan naar meerdere technische mogelijkheden voor overkoepelende speellimieten. Het wetswijzigingstraject dat hiermee gepaard gaat duurt 1 à 2 jaar. Minister Weerwind verwacht eind dit jaar het profiel hiervoor reeds gereed te hebben.

Begin februari diende kamerlid Mirjam Bakker een voorstel in om dit nog voor komende zomer te realiseren. Op 13 februari werd haar voorstel aangenomen in de Tweede Kamer. De minister heeft zijn goedkeuring reeds laten blijken, maar tegelijkertijd ook aangegeven dat dit proces de nodige uitdagingen met zich kan meebrengen. Hij geeft daarom prioriteit aan het uitwerken van een systeem om dit mogelijk te maken.

Het zijn niet alleen de wijzigingen in functie van de wettelijke piste die moeten bekeken worden. De minister wil ook wetenschappelijk onderzoeken hoe de overkoepelende speellimieten best toegepast kunnen worden op vlak van:

  • Analyse en weging kansspeldoelen
  • Verkennen technische oplossingen
  • Beheer en toezicht
  • Wet- en regelgeving

Dit voor de zomer realiseren blijkt alvast niet haalbaar te zijn.

Meerdere technische mogelijkheden

De spelers hun eigen verantwoordelijkheid lag aan de basis bij het wetsontwerp, namelijk door zelf opgelegde grenzen. Uit het voorstel blijkt echter dat de Tweede Kamer van deze opinie af wil.

Reactie Franc Weerwind:
“Ik constateer dat uw kamer nu in meerderheid anders denkt over het uitgangspunt waar destijds door de wetgever nadruk op werd gelegd, namelijk de eigen verantwoordelijkheid van spelers”.

De minister zelf geeft nog altijd prioriteit aan wetenschappelijk onderzoek zodat kan onderzocht worden hoe een zo groot mogelijk deel van de spelers zo goed mogelijk kan worden beschermd. In oktober 2022 liet hij weten dat overkoepelende speellimieten vanwege technische- en privacy redenen niet mogelijk waren. Maar eind 2023 liet hij opnieuw onderzoek doen na oproepen van ondermeer de “Nationaal Rapporteur Verslavingen”.

De uitkomst is dat er meerdere technische mogelijkheden gevonden zijn en dat er momenteel nader onderzoek wordt gedaan.

Introductie overkoepelend spelerssysteem

Bij de opmaak van de wet werd aanvankelijk besloten om geen nationale spelersadministratie in te voeren. Hiervoor zijn wetswijzigingen nodig om dit alsnog toe te passen. Er wordt bekeken welke wijzigingen nodig zijn en deze ten uitvoer brengen vraagt tijd. Afhankelijk daarvan verwacht de minister dat het nog één of twee jaar kan duren.

De omkadering wil hij eind 2024 afhebben om ze met de Tweede kamer te delen. Op dit moment is er ook nog geen duidelijkheid over de kosten, maar de verwachting is dat deze eind dit jaar gekend zullen zijn.

Mogelijks kan dit de Belgische overheid inspireren om ook dergelijke initiatieven te verwezenlijken. 

 | 

Aanbevolen

Britse regering kondigt £100 miljoen heffing aan voor gokbedrijven

De Britse regering is van plan een wettelijke heffing in te voeren voor gokbedrijven. Het doel is jaarlijks ongeveer £100 miljoen (ongeveer €116 miljoen) op te halen.

ANJ deelt hoge boetes uit aan goksites die terugbetalingsregels schonden

Op 1 oktober 2024 ging de Franse gokautoriteit ANJ stevig in de aanval tegen negen gokbedrijven. Deze online aanbieders zouden in 2022 te veel van het ingezette geld hebben teruggegeven aan spelers.

Voorzitter Ksa: Kansspelregulering is een heet hangijzer

De discussie rond online gokken blijft actueel. Michel Groothuizen, voorzitter van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa), kijkt terug op de lange weg naar de regulering van de kansspelmarkt en de uitdagingen die daarbij horen.