Een laptop waarop de website van de kansspelcommissie te zien is.

Strengere regels vanaf 2025: EPIS-check nu ook bij dagbladhandels en meer..

Goed nieuws voor mensen die worstelen met een gokverslaving: de bescherming tegen gokken wordt vanaf 2025 verder uitgebreid. 

Naast casino’s, speelhallen en online goksites moeten dan ook dagbladhandels, renbanen en mobiele kansspelinrichtingen hun klanten controleren op een gokverbod (EPIS). Dit wetsontwerp van minister van Justitie Paul van Tigchelt werd onlangs goedgekeurd door de Kamer.

EPIS-check in de krantenwinkel? Jazeker!

Vanaf 2025 is het dus mogelijk dat je je identiteitskaart moet tonen in je lokale krantenwinkel om een weddenschap te plaatsen. Ook bij een bezoek aan de renbaan of een mobiele kansspelinrichting is dit straks verplicht. 

De reden? Exploitanten van deze locaties moeten voortaan controleren of hun bezoekers op de EPIS-lijst staan, de zwarte lijst voor personen met een gokverbod. Deze EPIS-controle komt bovenop de eID-check die al in veel krantenwinkels is ingevoerd.

Meer bescherming tegen gokverslaving

Met deze uitbreiding van de ‘no-go zones’ voor mensen met een gokverbod hoopt minister Van Tigchelt probleemgokkers beter te beschermen tegen zichzelf. `’Hoe minder plekken er zijn om te gokken, hoe moeilijker het is om in oude patronen te vervallen,” is de gedachte achter deze strengere regels. Dat is niet zonder reden.

Duizenden Belgen op EPIS-lijst

De EPIS-lijst van de Kansspelcommissie (KSC) bestaat al sinds 2004 en is de afgelopen jaren flink gegroeid. De toename is deels te danken aan meer aandacht voor EPIS, maar ook aan het vereenvoudigen van de aanmeldprocedure via itsme. Duizenden Belgen hebben zich vrijwillig laten opnemen in dit uitsluitingsregister. In totaal gaat het om zo’n 50.000 mensen. 

Gokverbod voor bepaalde beroepen

In België is gokken verboden voor bepaalde beroepen, waaronder magistraten, politieagenten en notarissen. Deze personen staan ook geregistreerd in het Excluded Persons Information System (EPIS).

 | 

Aanbevolen

Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.

Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen.

1 op de 4 Belgische jongeren gokt al voor geld

Gokken lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar voor veel jongeren begint het gevaar al bij een simpel kraslotje.