Je vraagt je waarschijnlijk af waarom de nieuwe trendy mobiele game die overal ter wereld wordt uitgebracht, niet toegankelijk is in België. De kans is groot dat dit komt door loot boxes, deze willekeurige loot boxes die je in verschillende videogames en mobiele games kunt verkrijgen. Helaas zijn deze loot boxes niet legaal in België en zijn de games die ze aanbieden verboden. Via dit artikel gaan we samen kijken wat de exacte regelgeving is rondom loot boxes in België.
Wat is een loot box?
Een loot box is een willekeurige betaalde digitale content waarvan de inhoud op het moment van aankoop onbekend is. Om deze te verkrijgen, moeten spelers vaak echt geld uitgeven, maar dit is niet altijd het geval.
Dit willekeurige mechanisme is vergelijkbaar met een loterij. De gebruiker hoopt zeldzame of waardevolle items te verkrijgen om zijn spelervaring te verbeteren. Deze onzekerheid en de herhaalde aankoop om specifieke items te verkrijgen, hebben de Belgische autoriteiten ertoe aangezet om loot boxes gelijk te stellen aan kansspelen.
Wat zegt de Belgische wet over loot boxes?
In 2018 werd België een van de eerste landen die betaalde loot boxes in videogames verbood. De Kansspelcommissie oordeelde dat deze mechanismen voldoen aan de criteria van een kansspel, omdat ze een financiële inzet (aankoop van virtuele valuta), een kanselement en een kans om te winnen inhouden. Deze beslissing had een grote impact op de videogame-industrie en dwong sommige uitgevers om hun bedrijfsmodel te herzien.
De toenmalige Belgische minister van Justitie, Koen Geens, had verklaard:
“Het mengen van kansspelen en videogames, vooral voor kinderen, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid”.
Sommige mobiele games die een vorm van loot boxes aanbieden, worden Gacha genoemd. Dit type videogame is gebaseerd op een willekeurig trekkingssysteem geïnspireerd op Japanse speelgoedautomaten, genaamd Gashapon.
In deze games geven spelers virtuele valuta (verkregen door te spelen of via in-app aankopen) uit om personages, objecten of uitrusting van verschillende zeldzaamheden te verkrijgen.
Het principe is gebaseerd op een verzamel- en willekeurmechanisme, dat spelers aanmoedigt om trekkingen te vermenigvuldigen om zeldzame of krachtige items te verkrijgen. Het Gacha-model is erg populair in mobiele en gratis te spelen games en wordt vaak vergeleken met loot boxes. Het kan verslavend zijn vanwege het systeem dat lijkt op gokken.
Elke vorm van betaalde loot box (Gacha of klassieke loot boxes) wordt in België als illegaal beschouwd.
Welke populaire games zijn verboden in België?
Zodra de wet van toepassing was, werden verschillende games getroffen. Ze hadden twee opties: hun content aanpassen aan deze nieuwe wet of zich terugtrekken uit de markt.
Verboden games
Verschillende games weigerden zich aan te passen, dus verdwenen ze gewoon van de ene op de andere dag uit de App Store en Play Store:
- Dragon Ball Dokkan Battle: Deze mobiele game, die zeer gewaardeerd wordt door fans van de licentie, was jarenlang beschikbaar in België. Uiteindelijk werd de game verwijderd vanwege het gacha-systeem, dat afhankelijk is van betaalde willekeurige oproepen zonder garantie op resultaten.
- Animal Crossing Pocket Camp: De mobiele versie van Animal Crossing werd ook jarenlang van de Belgische markt verwijderd vanwege het lucky cake-systeem waarmee je willekeurige items of kleding kon krijgen in ruil voor echt geld.
Andere games zijn nooit uitgebracht in België omdat ze op het moment van hun lancering niet voldeden aan de wet op loot boxes:
- Hatsune Miku: Colorful Stage (ook wel Project Sekai genoemd): Deze game is in 2021 uitgebracht in Europa en is in België niet toegankelijk vanwege het gacha-systeem om nieuwe personages te verkrijgen.
- Lost Ark: In 2022 arriveert de Koreaanse game met groot succes in Europa, helaas voor Belgische spelers is de game verboden. Dit is ook het geval in Nederland bij de release, maar Nederland geeft snel zijn goedkeuring en de game is toegankelijk voor Nederlanders. Tot op de dag van vandaag is de game nog steeds verboden in België vanwege het volledig willekeurige economische systeem van de game (willekeurig betaalde cosmetica, willekeurig betaalde materialen, willekeurige uitrustingsupgrades, enz.)
- Diablo: Immortal: Deze game werd bij de release verboden in België vanwege de loot boxes die erin zitten, Blizzard heeft ervoor gekozen om geen versie aan te bieden die is aangepast aan België.
- Pokemon Trading Card Game Pocket: Onlangs uitgebracht, dit spel is in België verboden vanwege willekeurige boosters. Hoewel je ze gratis kunt ontvangen, is de game zeer beperkt in free-to-play, waardoor spelers ertoe worden aangezet virtuele valuta te kopen om meer boost te krijgen. Bovendien zijn de boosters 100% willekeurig, zonder garantie op het ontvangen van een zeldzame kaart of meer bij het openen van een booster.
Geautoriseerde games
Andere games bieden een versie aan die is aangepast aan België waarin loot boxes zijn verwijderd of vervangen door een ander systeem:
- FIFA: De Ultimate Team-modus, die afhankelijk is van de aankoop van kaartenpakketten, is illegaal verklaard. EA heeft deze functie uitgeschakeld voor Belgische spelers.
- Overwatch: Het beloningskratsysteem is verwijderd om te voldoen aan de wet.
- Star Wars Battlefront II: Loot boxes zijn niet toegankelijk in België.
Zijn Gacha-games nog steeds toegestaan?
Ondanks het verbod op betaalde loot boxes, blijven sommige games die mechanismen gebruiken die vergelijkbaar zijn met gacha beschikbaar in België. Het meest opvallende voorbeeld is Genshin Impact, dat een willekeurig oproepsysteem biedt om personages en wapens te verkrijgen. De game bevat echter een “medelijden”-systeem dat een zeldzaam item garandeert na een bepaald aantal pogingen, wat het mechanisme minder willekeurig maakt.
Andere games van HoYoverse studio, zoals Honkai: Star Rail en Zenless Zone Zero, gebruiken vergelijkbare systemen en zijn nog steeds toegankelijk in België. Op dezelfde manier laten Arknights en Azur Lane spelers personages verzamelen zonder noodzakelijkerwijs echt geld uit te geven, wat hen in staat stelt om te voldoen aan de regelgeving.
Steeds meer mobiele Gacha-games gebruiken dit aangepaste loot box-systeem. Je krijgt virtuele valuta zonder echt geld uit te geven, wat je in staat stelt om gratis kisten te openen of wensen te doen. Hierdoor blijven deze games beschikbaar voor Belgische gebruikers.
Animal Crossing Pocket Camp: weer beschikbaar in België
Vanwege de willekeurige fortune cookies die beschikbaar waren als in-app aankopen, was de game sinds augustus 2019 verboden in België, maar goed nieuws veranderde de situatie eind 2024.
Nintendo wilde de servers van de game sluiten en besloot de game volledig toegankelijk te maken zonder betaalde content. Sinds 2 december 2024 is de game daarom weer toegankelijk in België. Om de game te krijgen, moet je hem kopen via de app store of de play store.
In deze versie zijn alle beperkte content en de lucky cookies beschikbaar in ruil voor bladeren die je gratis ontvangt door deel te nemen aan challenges, events en andere activiteiten in de game.
De toekomst van loot boxes in België
België blijft een van de strengste landen als het gaat om loot boxes en andere landen hebben veel belangstelling voor deze regelgeving.
Het debat blijft open: sommigen pleiten voor meer bescherming voor spelers, terwijl anderen vinden dat deze verboden de videogame-industrie tegenhouden.