60% van het gokverkeer illegaal in België ondanks strenge regels
Maar liefst 16 van de 25 meest bezochte goksites in België zijn illegaal en opereren buiten de wet. Deze schokkende bevinding komt uit een nieuw onderzoek. En toont de omvang van het probleem van illegale gokpraktijken in België. Dit ondanks de recente wetswijzigingen om de gokindustrie strenger te reguleren.
Illegale operatoren houden zich niet aan de Belgische regels
Uit het onderzoek blijkt dat illegale goksites een aanzienlijk deel van de Belgische markt in handen hebben. Volgens het Israëlische bedrijf Yield Sec dat gespecialiseerd is in het opsporen van goksites met behulp van geavanceerde technologie zijn er in totaal 2.214 illegale goksites. Deze zijn toegankelijk voor Belgische spelers.
Tijdens de maanden mei en juni een periode waarin grote sportevenementen zoals het EK voetbal en de Tour de France plaatsvonden werd duidelijk hoe actief deze illegale websites zijn En inspelen op de belangstelling van sportfans.
Deze sites maken gebruik van slimme tactieken, zoals het omleiden van gebruikers via sociale media, blogs en andere websites die illegale gokaanbieders actief promoten. Op die manier omzeilen ze de gebruikelijke controles en vergroten ze hun bereik onder Belgische spelers, zonder zich te houden aan de wetgeving die gokverslaving moet tegengaan.
60% van het gokverkeer in België wordt geclaimd door illegale goksites
De bevindingen van Yield Sec zijn alarmerend: van de 25 meest bezochte goksites in België worden er 16 beheerd door illegale aanbieders. Deze sites claimen 60% van het totale online gokverkeer in België. Tot de grootste spelers behoren Stake.com, dat wereldwijd bekend is en zelfs een Formule 1-team sponsort.
Bet on Red en Spinsbro nemen respectievelijk de derde en vijfde plaats in bij het Belgische gokverkeer. Unibet een van de eerste legale operators staat op de tweede plaats. Gevolgd door de Nationale Loterij en Napoleon Games.
Deze cijfers tonen aan dat de illegale gokmarkt een ernstige bedreiging vormt voor de gereguleerde gokindustrie in België. De impact van deze sites reikt verder dan alleen de gokmarkt. Ze brengen ook grote risico’s met zich mee voor spelers, die zonder enige bescherming tegen gokverslaving aan deze ongereguleerde platforms worden blootgesteld.