ANJ en Unaf verenigd tegen gokverslaving: versterkte samenwerking
Gokverslaving is een plaag waar steeds meer mensen, ook jongeren, last van hebben. In Frankrijk bundelen de ANJ en Unaf hun krachten om dit fenomeen te bestrijden. Hun gemeenschappelijk doel: de risico’s die aan overmatig gokken verbonden zijn beter voorkomen en minderjarigen beschermen.
Het gokprobleem, vooral onder jongeren, is een groot probleem voor de volksgezondheid. Geconfronteerd met deze alarmerende observatie hebben de Nationale Spelen Agentschap (ANJ) en de Nationale Unie van Familieverenigingen (Unaf) besloten hun samenwerking te versterken.
Hun nieuwe partnerschapsovereenkomst, ondertekend op 18 september 2024, heeft tot doel de acties voor de preventie en bescherming van minderjarigen te intensiveren. Hieruit volgt dat dit al tussen 2020 en 2023 is begonnen.
Dit is niet de eerste samenwerking van dit type die de ANJ dit jaar heeft ondertekend. Afgelopen juli heeft de ANJ de krachten gebundeld met de Verslaving Federatie om verschillende maatregelen te treffen om verslaving te bestrijden en jonge spelers te beschermen. Deze nieuwe samenwerking is een krachtig signaal dat de wens van de ANJ aantoont om dit volksgezondheidsprobleem het hoofd te bieden.
Een voortdurend groeiende plaag
De cijfers spreken voor zich: in 2019 schatte het Games Observatory het aantal spelers dat risico loopt in Frankrijk op 1,4 miljoen. Als deze gegevens moeten worden bijgewerkt, weerspiegelen ze een zorgwekkende situatie, met aanzienlijke sociale gevolgen voor individuen en hun dierbaren. Vooral jongeren zijn kwetsbaar, ondanks het wettelijke verbod.
Versterkte samenwerking voor betere bescherming
Op basis van deze observatie besloten de ANJ en Unaf hun expertise te bundelen om deze plaag te bestrijden.
Samen besloten ze prioriteit te geven aan de ontwikkeling van hulpmiddelen voor gebruik door professionals die kwetsbare mensen ondersteunen, met de nadruk op begrotingssteunregelingen en het vergemakkelijken van de toegang tot specifieke middelen.
De geplande acties draaien rond verschillende assen:
- Bewustmaking onder professionals: ontwikkeling van hulpmiddelen en trainingsprogramma’s voor professionals in de sociale ondersteuning, maatschappelijk werkers en docenten.
- Informatie voor gezinnen: Publicatie van bewustmakingsmateriaal voor ouders en voogden, om hen te helpen de tekenen van mogelijke verslaving te herkennen en hun dierbaren te ondersteunen.
- Bescherming van minderjarigen: Implementatie van specifieke maatregelen om gokken door minderjarigen te voorkomen en de controles op verkooppunten te versterken.
De situatie in België
Terwijl Frankrijk en andere Europese landen ernaar streven om gokken beter te reguleren en spelers te beschermen, is de situatie in België zorgwekkend. Uit een recent onderzoek bleek dat één op de vier Belgische minderjarigen ondanks het wettelijke verbod al om geld had gegokt.
Krasloten zijn vooral populair bij jongeren en hun toegankelijkheid wordt benadrukt. Daarnaast zijn speelautomaten in bedrijven vaak toegankelijk voor minderjarigen, ondanks de geldende regels. Deze situatie roept veel vragen op over de effectiviteit van de geldende preventie- en controlemaatregelen.
Zowel in België als in Frankrijk is het dringend nodig de preventie- en beschermingsmaatregelen te versterken, om jongeren en hun gezinnen te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van gokverslaving.