Cruks faalt: spelers geraakt door nieuwe storing
Het Cruks-register, bedoeld om mensen te beschermen tegen gokverslaving, had gisteren opnieuw te maken met technische problemen. Spelers konden zich niet inschrijven of uitsluiten van deelname aan online kansspelen.
De storing leidde tot veel klachten van gebruikers. Op sociale media klaagden zij dat ze ondanks hun wens om niet meer te gokken toch toegang kregen tot gokwebsites. Een ernstig probleem, vooral voor mensen die hulp zoeken bij verslaving.
Kansspelautoriteit bevestigt technische storing
De Kansspelautoriteit (Ksa) liet weten dat de website cruksregister.nl kampte met een storing.
Tot die tijd konden mensen met vragen terecht bij Loket Kansspel. Inschrijven is tijdelijk niet mogelijk, maar hulp bij vragen wordt wel geboden. Zodra de storing verholpen is, werkt het systeem weer normaal, aldus de Ksa.
Wat is Cruks en waarom is het belangrijk?
Cruks staat voor Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Het is een landelijk systeem waarin mensen zich vrijwillig of verplicht kunnen inschrijven om zichzelf te blokkeren voor alle legale goksites en speelzalen in Nederland.
Het doel is duidelijk: mensen beschermen tegen gokverslaving. Wie eenmaal geregistreerd is, kan minstens een jaar lang niet meedoen aan kansspelen bij legale aanbieders. Pas daarna kan de uitsluiting verlengd of beëindigd worden.
Hoe werkt de inschrijving in Cruks?
Iedereen vanaf 18 jaar kan zich online inschrijven via de website van de Kansspelautoriteit. Daar log je in met je DigiD of e-Herkenning, vul je je gegevens in en bevestig je de inschrijving.
De uitsluiting gaat meteen in en geldt voor alle legale aanbieders. Ook zorgverleners, huisartsen of mentoren kunnen iemand aanmelden als diegene zichzelf niet goed kan beschermen.
Aanbieders zijn verplicht om Cruks te controleren
Gokbedrijven moeten verplicht iedere speler controleren in Cruks. Als iemand in het register staat, mag die geen toegang krijgen. Wie toch toegang geeft, riskeert een boete of zelfs intrekking van de vergunning.
Zo probeert de overheid gokproblemen te voorkomen. Maar als het systeem faalt, komt die bescherming direct in gevaar.
Storing raakt kwetsbare groep spelers
Vooral mensen met gokproblemen zijn de dupe van deze storing. Zij willen zichzelf beschermen, maar kunnen zich niet uitsluiten. Dat maakt de situatie extra gevoelig.
Cruks moet een vangnet zijn voor mensen die willen stoppen. Als dat systeem niet werkt, worden zij aan hun lot overgelaten.