De hele wereld volgt het conclaaf van 2025
Op woensdag 7 mei 2025 wordt Vaticaanstad het toneel van een belangrijk evenement: de opening van het conclaaf om de opvolger van paus Franciscus te verkiezen, die vorige maand op 88-jarige leeftijd is overleden. Onder de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel komen 133 kiesgerechtigde kardinalen uit alle hoeken van de wereld samen om de 267e paus van de Katholieke Kerk te kiezen. Het is het grootste conclaaf ooit, wat de groeiende diversiteit van de Kerk weerspiegelt.
Het conclaaf van 2025 wordt gekenmerkt door ongeziene media-aandacht en een recorddeelname. Hoewel de kardinalen afgezonderd zijn, staan ze centraal in wereldwijde speculaties. De wereld kijkt vol spanning uit naar de witte rook die de verkiezing van de nieuwe paus aankondigt, het symbool van een nieuw tijdperk voor de Katholieke Kerk.
De favorieten bij de bookmakers
Terwijl de kardinalen beraadslagen, houdt de buitenwereld zich bezig met een andere vorm van speculatie: weddenschappen op de identiteit van de toekomstige paus. Deze trend weerspiegelt een groeiende populariteit van weddenschappen op niet-sportieve gebeurtenissen, hoewel deze praktijken verboden zijn in Italië en de Verenigde Staten.
Volgens Oddschecker is Pietro Parolin, de huidige staatssecretaris van het Vaticaan, de favoriet met een notering van 11/4, wat een impliciete waarschijnlijkheid van 27% betekent.
Luis Antonio Tagle, een Filipijnse kardinaal, staat ook hoog in de prognoses met een notering van 7/2. Als voormalig aartsbisschop van Manilla en huidige hoofd van de evangelisatie in het Vaticaan, sluit hij nauw aan bij de visie van paus Franciscus.
Met een notering van 7/1 is de Ghanees Peter Turkson de derde populairste kandidaat. Hij staat bekend om zijn inzet voor het klimaat, armoedebestrijding en vrede. Hij zou de eerste Afrikaanse paus in 1.500 jaar kunnen worden.
Voor uw weddenschappen in België, bezoek:
Fantapapa: het spel dat mensen fascineert
In Italië is er een ludiek alternatief ontstaan: Fantapapa, een online spel geïnspireerd op fantasy voetbalcompetities. Meer dan 60.000 mensen nemen deel aan dit spel, wat het brede enthousiasme rond het conclaaf illustreert.
Het principe is eenvoudig: elke speler stelt een team van 11 kardinalen samen, met een “kapitein” aan het hoofd, waarvan ze denken dat die de meeste kans maakt om tot paus gekozen te worden. Als hun keuze juist blijkt te zijn, scoren ze punten – of winnen ze zelfs het spel. Dit systeem levert geen financiële winst op, maar biedt wel gemeenschappelijk en humoristisch plezier.
Een van de makers legt uit aan het tijdschrift Fast Company:
“Het lijkt erop dat de mechanismen van de katholieke hiërarchie in Italië een zekere nieuwsgierigheid opwekken, maar het gaat om een kritische, sarcastische en speelse nieuwsgierigheid. We waren dus geïnteresseerd in die geest van spot, zelfs bij zo’n plechtig gebeuren. Op een bepaalde manier ontkracht het het heilige karakter, zonder agressief te zijn.”
Terwijl analisten de signalen van witte rook in de gaten houden, kijken anderen naar het Fantapapa-klassement in hun vriendengroep, en bidden zij niet voor het heil van hun ziel, maar dat hun kapitein-kardinaal de nieuwe geestelijke leider van de katholieke wereld wordt.
Het verloop van het conclaaf
Het conclaaf is het proces waarmee de Katholieke Kerk een nieuwe paus kiest. Dit ritueel vindt plaats in de Sixtijnse Kapel, in het hart van het Vaticaan. Alleen kardinalen jonger dan 80 jaar mogen stemmen.
Voor het begin van de stemmingen leggen de kardinalen een eed van geheimhouding af en worden zij afgezonderd van de buitenwereld. Het Vaticaan neemt strikte maatregelen om de geheimhouding van het conclaaf te garanderen, onder andere door telefoonsignalen te blokkeren en stoorzenders te installeren in de kapel.
Het conclaaf begint met de oproep “extra omnes”, wat betekent dat iedereen, behalve de kiesgerechtigde kardinalen en enkele functionarissen, de kapel moet verlaten. Daarna worden de deuren gesloten. De kardinalen gaan dan over tot geheime stemrondes, tot vier per dag, tot een kandidaat een tweederdemeerderheid behaalt.
Na elke stemming worden de stembriefjes verbrand. Zwarte rook duidt erop dat er nog geen paus is gekozen, terwijl witte rook de verkiezing van een nieuwe paus aankondigt.Eenmaal verkozen, wordt de nieuwe paus uitgenodigd om zijn taak te aanvaarden en een pauselijke naam te kiezen. Hij kleedt zich dan om in de “zaal van tranen” voordat hij op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek verschijnt om de gelovigen toe te spreken met de aankondiging “Habemus Papam”.