Duitse goktoezichthouder bedankt burgers: hulp bij aanpak illegaal gokken
De Duitse goktoezichthouder de (GGL – Gemeinsamen Glücksspielbehörde der Länder) heeft burgers bedankt voor hun inzet bij het melden van illegale gokpraktijken. Sinds januari 2023 hebben ze zo’n 1.500 meldingen ontvangen over verdachte goksites en activiteiten. Die meldingen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen illegaal gokken.
Tot nu toe heeft de GGL meer dan 1.860 websites doorgespit en 483 gokaanbieders en adverteerders onder de loep genomen. Dit leidde tot 113 verbodsmaatregelen. Daardoor hebben 63 aanbieders hun diensten gestaakt of verdachte advertenties verwijderd. Zonder die meldingen van burgers had dat waarschijnlijk veel langer geduurd.
Ook problemen bij legale gokbedrijven: het werk van de GGL stopt niet
Het gaat niet alleen om de illegale aanbieders. De GGL heeft ook bij legale gokbedrijven dingen ontdekt die niet in de haak waren. Denk aan fouten in uitbetalingssystemen, advertenties die de regels overtraden, of aanbieders die stortingslimieten niet goed handhaafden. Dit laat zien hoe groot de uitdaging is om ervoor te zorgen dat gokbedrijven zich aan de regels houden en spelers goed beschermen.
Hoe publieke meldingen helpen om illegaal gokken aan te pakken
Ongeveer de helft van de meldingen ging over vermoedelijke illegale gokactiviteiten online. De rest had betrekking op legale aanbieders, waar ook zaken misgingen. Sinds de GGL begin 2023 volledig verantwoordelijk werd voor de regulering van de Duitse gokmarkt, is de hulp van het publiek cruciaal geweest. Samen met hun eigen onderzoeken hebben deze meldingen ervoor gezorgd dat ze illegale activiteiten snel konden aanpakken.
Ronald Benter, een van de bestuurders van de GGL, sprak zijn waardering uit voor alle meldingen. Hij benadrukte dat deze meldingen niet alleen helpen om illegaal gokken aan te pakken, maar ook om het bewustzijn rondom gokverslaving te vergroten.
“Met z’n allen proberen we gokverslaving te voorkomen. Elke melding draagt daaraan bij.”
Ronald Benter
De strijd tegen illegaal gokken op de zwarte markt gaat door
Ondanks de inspanningen van de GGL blijft de strijd tegen illegaal gokken een uitdaging. De GGL schat dat zo’n 4% van de totale gokopbrengsten in Duitsland afkomstig is van illegale activiteiten. Toch denkt de Deutscher Online Casinoverband (DOCV) daar anders over. Zij beweren dat offshore goksites wel 20% van de online gokmarkt in handen hebben.
Dit debat laaide op na een studie in 2023 van de Universiteit van Leipzig. Uit dat onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de gokactiviteiten via legale platforms plaatsvond. Hoewel het klokkenluiderssysteem nuttige informatie oplevert, wees de GGL erop dat veel meldingen vaak te weinig details bevatten om grondig onderzoek te kunnen doen.
GGL geeft tips om meldingen nog effectiever te maken
Om burgers te helpen betere meldingen te maken, heeft de GGL een gids uitgebracht over hoe je het klokkenluiderssysteem optimaal kunt gebruiken. In deze gids staat ook hoe je legale gokaanbieders kunt herkennen en wat voor soort informatie nodig is om een melding compleet te maken.