Europese gokbedrijven storten miljarden in de staatskas – zetten vol in op veilig spelen
Het is een bedrag waar je van achterover valt: in 2024 hebben de grootste Europese gokbedrijven samen 3,8 miljard euro aan belastingen betaald.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van de European Gaming and Betting Association (EGBA). Het gaat om belastingen op gokwinsten, bedrijfswinsten en nog wat andere heffingen.
Maar het stopt niet bij belasting betalen. Deze gokbedrijven deden ook veel op het gebied van veilig spelen. Zo stuurden ze vorig jaar 100 miljoen waarschuwingen naar klanten.
Die berichten gaan over veilig gokken, limieten en verantwoord spelen. En wat blijkt? Steeds meer mensen luisteren er ook echt naar.
Klanten grijpen vaker zelf in en zetten limieten op hun speelgedrag
Ruim 69 procent van alle klanten gebruikte in 2024 een of meer tools om veiliger te spelen. Denk aan limieten op inzetten of pauzes.
Wat opvallend is: de helft van de mensen deed dat volledig uit zichzelf, zonder druk van buitenaf.
De bedrijven werken steeds vaker met persoonlijke berichten die spelers een waarschuwing geven. Bijvoorbeeld als iemand opvallend veel of vaak speelt.
Die aanpak werkt, blijkt uit het rapport. Bijna de helft van de risicospelers paste hun gedrag aan of speelde bewuster na zo’n bericht.
Ook activeren veel mensen daarna extra veiligheidsmaatregelen. Er is dus echt een verandering merkbaar.
Europese gokbedrijven investeren miljoenen in sport, goede doelen en zelfs duurzaamheid
De cijfers gaan verder dan alleen veilig spelen. De bedrijven investeren ook flink in sport en de maatschappij.
In 2024 gaven ze samen 735 miljoen euro uit aan sport, vooral aan uitzendrechten en sponsoring. Ook doneerden ze bijna 157 miljoen euro aan goede doelen en lokale projecten.
Daar blijft het niet bij. De sector wordt ook steeds groener. Het energieverbruik daalde met 11 procent en het grootste deel van hun energie komt nu uit hernieuwbare bronnen.
Dat alles komt bovenop de 62.000 mensen die ze in dienst hebben. Het rapport laat zien dat het geld niet alleen naar aandeelhouders gaat, maar ook naar jobs, sport en duurzaamheid.
De EGBA zegt zelf trots te zijn op de balans tussen geld verdienen en maatschappelijke verantwoordelijkheid.