Gambling club casino table

Gokken ernstig volksgezondheidsrisico in Noord-Ierland

De Noord-Ierse regering is opgeroepen om gokken te erkennen als een groot gevaar voor de volksgezondheid. In het land is het probleem alarmerend want 2.3% van de bevolking kampt met een gokprobleem. Dit is vier keer hoger dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en drie keer hoger dan in het aangrenzende Ierland.

Deze cijfers vormden de basis voor een uitgebreid onderzoek dat door de Noord-Ierse All Party Group on Reducing Harm Related to Gambling APG is gedaan. Tussen december 2022 en januari 2024 voerden deze diepgaande analyses uit.

Groot gevaar voor de volksgezondheid

De bevindingen van het APG-onderzoek zijn alarmerend en leiden tot 57 concrete aanbevelingen. De kernboodschap is duidelijk. Gokken mag niet langer worden gezien als onschuldige vrijetijdsbesteding. Het is een groot gevaar voor de volksgezondheid dat krachtige maatregelen vereist.

De onderzoekers pleiten onder andere voor:

  • Officiële erkenning van gokken als een volksgezondheidsprobleem in Noord-Ierland.
  • Ontwikkeling van een geïntegreerde regionale strategie gericht op het voorkomen en verminderen van gokgerelateerde schade.
  • Invoering van een financiële heffing op gokbedrijven om onderzoek, preventie en behandeling te financieren.

Precedent scheppen

De APG roept de Noord-Ierse regering, departementen en de Britse regering op om deze aanbevelingen krachtig op te pakken. Door gokken als een volksgezondheidsprobleem te erkennen en concrete stappen te ondernemen, kan Noord-Ierland een precedent scheppen voor de effectieve bescherming van het lange termijn geluk van individuen en gemeenschappen. Uit het onderzoek is gebleken dat inwoners uit het land snel over te halen zijn om een gokje te wagen.

Aanpak vergelijkbaar met alcohol en tabak

Het advies is om gokken op dezelfde manier aan te pakken als de problemen met alcohol en tabaksverslaving. De boodschap is dat de gehele bevolking vatbaar is voor gokverslaving. En de daaraan gerelateerde problemen.

Wat is de situatie in België?

Recent onderzoek schat het aantal risicovolle of problematische gokkers onder de Belgische bevolking op zo’n 5,2% ofwel 467.081 personen. Zo meldt Druglijn BE.

 | 

Aanbevolen

Britse toezichthouder sleept Sorare voor de rechter

Het NFT-platform Sorare dat zich bezighoudt met voetbal is flink in de problemen geraakt. Het bedrijf moet begin oktober voor de rechter verschijnen in het Verenigd Koninkrijk.

Labour onder druk om gokreclames in sport aan te pakken

Tijdens een recente bijeenkomst in Westminster kregen Labour-ministers flink wat druk om iets te doen aan gokreclames in Engeland vooral in de sport.

Entain verrast met hogere online omzet in Q2 2024

Entain een grote speler in de wereld van gokken en gaming heeft in het tweede kwartaal van 2024 een flinke groei in online inkomsten geboekt.