Het laatste nieuws vanuit de Casinowereld!
Gambling club epis job

Gokreclameverbod Litouwen in lijn met Nederland en België!

In Litouwen is het gedaan met gokreclames. Het parlement stemde onlangs met overweldigende meerderheid in met een verbod op gokadvertenties, wat vanaf juli volgend jaar ingaat. Slechts één parlementslid besloot zich te onthouden van stemming – verder stemde iedereen voor. 

Dit betekent dat gokreclame straks bijna volledig uit het straatbeeld verdwijnt. Deze stap van Litouwen volgt de trend in Europa, waar landen zoals België en Nederland al strengere regels hebben ingevoerd om de invloed van gokreclames te beperken. Zo zien we dat steeds meer landen strijden tegen de impact van gokreclames op kwetsbare groepen.

Uitzonderingen voor sport, maar met een strakke overgangsregeling

Er zijn een paar uitzonderingen, maar zelfs die zijn tijdelijk en behoorlijk beperkt. Tot eind 2027 mogen sportweddenschappen nog heel kort adverteren op televisie, radio en online kanalen. Maar dit mag maar drie keer per uur en elke advertentie mag maximaal 15 seconden duren. 

Na 18.00 uur mogen er zelfs maar twee van zulke advertenties per uur verschijnen. Dit strakke tijdschema geldt alleen voor sportgerelateerde gokreclame, en na 2027 gaat ook die optie op slot. In België en Nederland zie je trouwens iets soortgelijks: daar zijn strenge regels voor hoe, wanneer en waar gokbedrijven mogen adverteren.

Strenge limieten voor gokreclame online

Ook online gaat Litouwen hard ingrijpen. Overdag (tussen 6 uur ’s ochtends en 18.00 uur) mag gokreclame niet meer dan 20% van de advertentieruimte vullen. Na 18.00 uur mag dat zelfs maar 10% zijn. Dus mocht je nog een gokadvertentie tegenkomen, dan zijn ze klein en beperkt – en kunnen ze niet zomaar naar een gokwebsite linken. Hiermee gaat Litouwen voor een strenge aanpak, waarbij ze toch nog wat ruimte laten voor sportgerelateerde promoties, zolang dat maar binnen duidelijke grenzen blijft.

4 miljoen euro steun voor de media

Het stoppen van gokreclames betekent ook minder inkomsten voor de media. Daarom heeft de Litouwse overheid voor volgend jaar alvast 4 miljoen euro opzij gezet om mediabedrijven te ondersteunen. Omdat gokbedrijven veel adverteren, zullen deze bedrijven dat verlies wel voelen. Met deze subsidie wil de overheid een flinke financiële klap verzachten, iets wat andere Europese landen, zoals Nederland en België, ook doen voor hun media bij strengere regelgeving.

Gokreclameverboden rukken op in Europa

Met dit verbod volgt Litouwen een Europese trend die steeds sterker wordt. In België zijn regels voor gokreclame al flink aangescherpt, en in Nederland komt er volgend jaar zelfs een volledig verbod op “ongerichte” gokreclame. Veel landen hebben hetzelfde doel: kwetsbare groepen, zoals jongeren en mensen met gokproblemen, beter beschermen tegen de invloed van reclames. Ook in andere werelddelen, zoals Australië, roepen experts al op om deze regels aan te scherpen.

De vraag blijft of Litouwen en de rest van Europa hiermee de juiste balans vinden tussen gokbedrijven en het beschermen van de samenleving.

 | 

In het hart van de Gambling Club staat onze toegewijde journalist, Maxime (32), wiens passie voor journalistiek verder gaat dan het simpelweg rapporteren van feiten.

Met een scherp oog voor detail en een onverzadigbare nieuwsgierigheid, streeft Maxime ernaar om de verhalen te ontdekken die ertoe doen, die onze gemeenschap vormen, en die de wereld om ons heen beïnvloeden. Met jarenlange ervaring in de kansspelen, variërend van verslaggeving bij lokale nieuwsberichten tot internationale onderzoeken, brengt Maxime een diepgaand inzicht in de complexiteiten van de hedendaagse nieuwslandschap.

Aanbevolen

Kerstwonder: £1 verandert in £48.000 bij Blackjack

Slechts enkele dagen voor Kerstmis veranderde een 46-jarige man uit Noord-Wales een simpele weddenschap van £ 1 in een spectaculaire jackpot van £ 48.429,58.

Krasloten aanbieden aan kinderen met Kerstmis: onschuldig gebaar of reëel gevaar?

Elk jaar wekt de nadering van Kerstmis de opwinding van het kopen van cadeaus op. Er is nu echter een trend die zorgen baart bij de Nationale Kansspelautoriteit (ANJ): het aanbieden van krasloten aan kinderen.

Gokken met een handicap, het ethische debat

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland in 2021, zijn de waarschuwingssignalen toegenomen.