Illegale gokmarkt Nederland: KSA slaat opnieuw alarm!
De Kansspelautoriteit KSA waarschuwt voor de toenemende dreiging van de illegale gokmarkt in Nederland. Tijdens de iGB Live conferentie van 17 juli uitte voorzitter Michel Groothuizen zijn zorgen. Met name over de methoden die illegale aanbieders gebruiken om spelers te werven.
Illegale aanbieders misbruiken logo KSA en Google Ads
Volgens Groothuizen gebruiken illegale aanbieders het logo van de KSA en Google Ads om spelers te targeten die zich hebben geregistreerd in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks).
“Dat tart werkelijk alle verbeelding”, aldus Groothuizen in zijn eerste toespraak sinds zijn aantreden op 1 juli.
KSA pleit voor meer bevoegdheden
Hij riep legale aanbieders op om “alles in het werk te stellen” om spelers te beschermen. Tegelijkertijd pleitte hij voor meer bevoegdheden voor de KSA om illegale websites te blokkeren.
“Die mogelijkheid zou ons toezicht zeker versterken en is daarom een belangrijk discussiepunt tijdens de evaluatie van de Wet Kansspelen op Afstand later dit jaar.”
Nederland voert net als Duitsland een herziening door van de wetgeving op kansspelen. Groothuizen gaf echter geen specifieke planning voor de Nederlandse wetsherziening.
Legaal aanbod presteert goed tijdens Euro 2024
Hoewel de KSA waarschuwt voor de illegale markt, werden legale aanbieders wel geprezen voor hun naleving van de huidige regels, met name tijdens het EK voetbal 2024.
“We hebben gokaanbieders opgeroepen om zich van hun beste kant te laten zien. En dat hebben ze gedaan. Dit betekende wel dat ze zich strikt aan de wet en regelgeving moesten houden. Vrijwel geen enkele legale aanbieder heeft de wet overtreden.
Ik ben blij dat ik nu van dichtbij kan meemaken hoe de markt zich ondertussen heeft ontwikkeld. De gokmarkt is inderdaad een ongelooflijk dynamische markt.”
Geen totaalverbod op reclame
Groothuizen sloot zich aan bij het standpunt van zijn voorganger René Jansen tegen een totaalverbod op gokreclame. Volgens hem moet de legale markt aantrekkelijk blijven.
“Gokaanbieders moeten zich aan spelers kunnen presenteren. Hoewel we nu met nieuwe ministers te maken hebben, is onze boodschap helemaal niet veranderd.”
Politici oefenen wel druk uit op de KSA om de regelgeving te versterken. En worden geraadpleegd in het kader van de herziening van de Wet Kansspelen op Afstand.
Groothuizen zegt ook dat ze, nu de herziening van de Wet kansspelen op afstand nadert, in gesprek zijn met de overheid. Met name de nieuwe staatssecretaris gaat kijken wat er nog moet veranderen.
“Daarom zijn we natuurlijk geïnteresseerd in de implicaties van een eventuele verruiming van de wet en regelgeving.”
Wat opvalt is dat het in april door de Tweede Kamer gestemde verbod op online gokkasten in Nederland voorlopig van de baan lijkt te zijn.