Jaarcijfers Nationale Loterij bleven in 2023 stabiel
In 2022 kreeg de Nationale Loterij te maken met een omzetdaling. Toen bedroeg de omzet 1,488 miljard euro. Deze trend heeft zich echter niet doorgezet in 2023. Vorig jaar bedroeg deze namelijk 1,489 miljard euro.
De stabiliteit is dus teruggekeerd. Het aandeel van zowel dagbladhandels als digitale verkoop ligt precies even hoog als in 2022 en de drie voornaamste Loterij Pijlers (Lotto, EuroMillions en de instant spelen) bleven daardoor in balans.
Omzet groeide lange tijd gestaag
De omzetcijfers gingen van 1,140 miljard euro in 2015 naar 1,531 miljard euro in 2021. De economische situatie zorgde in 2022 echter voor een onderbreking in deze trend en daarom was het reikhalzend uitkijken naar de cijfers van het afgelopen jaar. Met een lichte omzetstijging lijken de cijfers opnieuw de goede kant uit te gaan.
Het belang van de dagbladhandel
Deze blijven een belangrijke pijler voor de Nationale Loterij vormen, want zij zorgden in zowel 2022 als 2023 voor 47% van de totale omzet. Dit percentage lag in 2021 slechts één procentpunt hoger wat het belang van de dagbladhandel onderstreept.
De digitale verkoop van loterijproducten leek zorgen met zich mee te brengen, maar blijft met een aandeel van 24% wel gelijk op het niveau van 2022. Hierdoor blijven dagbladhandels bij uitstek essentieel in de verkoop van loterijproducten.
Per persverkooppunt in Loterij-installaties en -visibiliteit ligt de gemiddelde investering met 4.025 euro 3,5 keer hoger dan bij andere categorieën qua verkooppunten.
“In 2023 hebben we de vergoedingen aan onze verkooppunten bovendien aangepast in functie van hun noden en die van de spelers.”
Nationale Loterij
Daling dagbladhandels in 2023
In de loop van 2023 was er wel een daling in het aantal dagbladhandels in het netwerk van de Nationale Loterij op te merken, namelijk van 2.171 naar 2.061 stuks. Er kwamen weliswaar in 2023 84 winkels bij, maar daar staat tegenover dat er maar liefst 194 sluitingen waren.
De omzet van de Loterij is dus in 2023 licht gestegen en het aandeel van de dagbladhandels bleef daarbij stabiel. Daaraan kunnen we de volgende conclusie koppelen, namelijk dat de gemiddelde omzet uit loterijproducten per winkel opnieuw in stijgende lijn ging.
Dit vertaalt zich in een sprong van 326.859 euro in 2022 naar 339.558 euro vorig jaar. Maar als we teruggrijpen naar de situatie in 2019, dan is het gemiddelde verkoopcijfer erop vooruitgegaan met bijna 5%.
We zien een opmerkelijk aantal sluitingen in de categorie “Others”. Deze categorie houdt verband met het verdwijnen van 657 Bpost-verkooppunten nadat beide partijen er niet in slaagden een akkoord te bereiken om de samenwerking voort te zetten.
Inzetten op groeistrategie
Vorig jaar hadden ze het bij de Nationale Loterij over een historische balans tussen Lotto, EuroMillions en de instantspelen. Met achtereenvolgend 447 miljoen euro, 506 miljoen euro en 450 miljoen euro lagen deze effectief erg dicht bij elkaar, maar vorig jaar leidde de doelbewuste diversificatiestrategie (groeistrategie gericht op het produceren van nieuwe producten voor nieuwe markten) binnen de Loterij naar een nog beter evenwicht.
De afname van de omzet uit EuroMillions zou te wijten zijn aan een reeks ongunstige jackpotcycli met snel gewonnen jackpots.
- Lotto: 456 miljoen euro
- EuroMillions: 463 miljoen euro
- Krasproducten en instant spelen: 464 miljoen euro
Het succes van EuroDreams en Vikinglotto
Afgelopen najaar maakten we kennis met EuroDreams. Een nieuw trekkingsspel waaruit de Nationale Loterij nog niet direct conclusies wil trekken, maar naar verluidt valt het nieuwe spel in de smaak en overtreft het de verwachtingen. Bij EuroDreams maak je kans om elke maand 20.000 euro te winnen en dit zelfs 30 jaar lang. Deze nieuwe formule beschikt dus over de nodige aantrekkingskracht.
Vikinglotto, een internationaal trekkingsspel uit het Hoge Noorden, is eveneens zeer gegeerd, want met een gemiddelde wekelijkse omzet van 340.000 euro (17.680.000 euro op jaarbasis) scoort deze uitstekend.
2023 leverde trouwens twee recordcijfers op
Want in totaal 103.913.099 winnaars wonnen samen een prijzenpot van 1.078.835.155 euro.
Hoe kunnen we deze trend verklaren?
Er zijn veel spelers die gemiddeld beperkte bedragen inzetten wat één van de stokpaardjes van de Loterij blijft. Dat in combinatie met dat de winst de maatschappij ten goede komt, want veel organisaties krijgen hierdoor een duwtje in de rug zoals bv. Child Focus, Stichting tegen Kanker en vele anderen. Die waren, net als het jaar ervoor, goed voor een totale investering van 345 miljoen euro.
“Heel wat Belgen nemen deel aan onze spelen voor een klein bedrag. Ze beleven er plezier aan, het biedt hen een kans om te winnen en de opbrengst gaat naar talloze initiatieven op maatschappelijk, cultureel, sportief en wetenschappelijk gebied.”
Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van de Nationale Loterij