Jeroen Hairwassers (Fontys) doet onderzoek naar het voorkomen van gokverslaving bij jongvolwassenen
Jeroen Hairwassers werkt als docent-onderzoeker bij Fontys en doet momenteel onderzoek naar hoe gokverslaving bij jongvolwassenen kan worden voorkomen. Hij heeft een beurs voor promotieonderzoek ontvangen en zal samenwerken met het Amsterdam UMC-ziekenhuis.
Eerder onderzoek gestart een jaar geleden
Meer dan een jaar geleden begon hij samen met docent-onderzoeker Bart van Bezooijen een studie om een beter beeld te krijgen van hoe online gokken zich manifesteert bij jongeren. Ze willen begrijpen hoe online gokken het leven van studenten beïnvloedt, zowel positief als negatief. Spelen mensen bewust en bepalen ze hun eigen grenzen? Zien ze het als ontspanning? Of als een manier om aan problemen of stress te ontsnappen?
Nieuw onderzoek in samenwerking met Amsterdam UMC
Nu maakt Fontys bekend dat Hairwassers een promotiebeurs heeft gekregen om een nieuw onderzoek te starten naar hoe gokverslavingen bij jongvolwassenen kunnen worden voorkomen. Hij zal samenwerken met Amsterdam UMC en hun samenwerking start na de zomervakantie. Hij kan voor dit onderzoek ook zijn eerdere bevindingen gebruiken.
Dit onderzoek zal vijf jaar duren en heeft als doel inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van gokproblemen. Welke persoonlijke, sociale en maatschappelijke factoren spelen een rol? Ook dit materiaal zal hij meenemen. Met de onderzoeksresultaten wil hij een wetenschappelijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een beleid tegen gokproblemen.
In een gesprek met Fontys uitte Jeroen Hairwassers zijn bezorgdheid over hoe ernstig dit probleem kan zijn onder jongeren. Hij is verbaasd dat gokken op sportevenementen zoals het EK en WK voetbal onderwerp nummer één van gesprek lijkt te zijn. Hij vindt dat de overheid strenger moet optreden tegen gokaanbieders, die volgens hem nu te veel vrijheid krijgen. Met zijn onderzoek wil hij kennis overdragen en bewustwording creëren.
Jeroen Hairwassers (Fontys):
“Er zit een ingenieus systeem achter al die kleurtjes, geluiden en meldingen, gebaseerd op slimme technologie, wetenschappelijk gedragsonderzoek en marketing. Daarnaast zorgt de normalisering van gokken er ook voor dat een grote groep van mening verandert en dat ook blijft doen. Voor alle goksites geldt: het huis wint altijd, als je maar lang genoeg blijft spelen. Sportkennis lijkt invloed te hebben op sportweddenschappen, maar dat is een misvatting.”
Volgens de docent-onderzoeker zijn de maatschappelijke kosten hoog. Hij benadrukt niet alleen de financiële problemen, maar ook de impact op relaties, studie, werk en vermoeidheid. Zo geeft hij aan dat het gemiddeld twee tot acht jaar duurt voordat jongeren met problematisch gokgedrag hulp zoeken.
Wanneer is Jeroen Hairwassers zelf tevreden?
Als zijn onderzoek binnen vijf jaar waardevolle inzichten oplevert voor het voorkomen van gokproblemen, kan hij met voldoening op zijn onderneming terugkijken. Toch zal hij niet zo lang wachten met het delen van de onderzoeksresultaten.
Jeroen Hairwassers (Fontys):
“Er is nu al een groot probleem, waarvan we alleen nog maar het topje van de ijsberg zien. Daarom is het belangrijk om nu iets te doen, om onze kennis nu zoveel mogelijk te verspreiden en bewustwording te creëren.”