Gambling club loterie nationale whoohoo

Loterijproducten zoals Whoohoo en Scooore nog steeds mogelijk voor spelers ondanks 21 jaar ondanks verbod

In België is er op dit moment sprake van een ongemakkelijke situatie. De Hoge Gezondheidsraad pleit voor een totaalverbod op toegang tot en reclame voor kansspelen voor jongeren van 18 tot 21 jaar. Voor legale aanbieders is dit reeds het geval, maar het staatsbedrijf ‘De Nationale Loterij’ biedt nog steeds gelijkaardige producten zoals Scooore en Whoohoo games aan, aan spelers onder de 21 jaar. 

Toegangsverbod voor personen jonger dan 21 jaar

“We moeten de kansen op kansspelen voor jongeren onder de 21 jaar stevig wegnemen”, luidt het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Die roept op tot een totaal verbod op de toegang tot kansspelen, in welke vorm dan ook, voor jongeren onder de 21 jaar.

De nieuwe kansspelwet voorziet wel in een verhoging van de wettelijke leeftijd voor het spelen van kansspelen vanaf september van 18 naar 21 jaar, maar niet voor alle spellen. De wettelijke leeftijd voor toegang tot spellen van de Nationale Loterij is nog steeds vastgesteld op 18 jaar.

Totaal verbod op reclame voor kansspelen

Ook de Hoge Gezondheidsraad pleit voor herziening van de wet op de reclame voor kansspelen.

Volgens hen is het gedeeltelijke reclameverbod sinds 1 juli 2023 niet voldoende. Verslaving kan al heel jong beginnen, en jongeren onder de 21 jaar zijn het voornaamste doelwit van online gokken. Om dit risico publiek te beschermen vraagt ​​de Gezondheidsraad de Belgische regering om het voorbeeld van andere Europese landen te volgen en alle vormen van reclame voor kansspelen, inclusief die van de Nationale Loterij, volledig te verbieden.

Het oordeel van de kansspelcommissie

Magali Clavie, voorzitter van de kansspelcommissie, sprak over deze verzoeken tijdens een interview door de RTBF. Voor de kansspelcommissie is het onzin om iedere vorm van kansspelen, behalve die van de Nationale Loterij, te blokkeren.

“Er is sprake van een totaal scheve situatie, vooral als we weten dat bepaalde producten die de Nationale Loterij op hun site aanbiedt, producten zijn die echt heel vergelijkbaar zijn met producten die te vinden zijn op casino sites van particuliere exploitanten.”

Magali Clavie

    De Kansspelcommissie maakt zich ook zorgen over het risico dat spelers naar illegale sites worden geleid, die de regels voor spelers bescherming niet respecteren. En die geen maatregelen nemen om de toegang tot hun site te verbieden aan jongeren onder de 21 jaar. Hier had de Gambling club ook al over gecommuniceerd naar een onderzoek van Ipsos

    “Het risico is dat de speler naar illegale sites wordt geleid.” Want als je reclame verbiedt voor Belgische operatoren, die gecontroleerd worden en bepaalde regels moeten respecteren, blijft reclame onvermijdelijk mogelijk voor illegale operatoren. Spelers zullen in dat geval enkel illegale operatoren tegenkomen. Dat leidt sowieso naar een spelaanbod dat helemaal niet gecontroleerd wordt, en waar alle beschermingsregels die in België voorzien niet gerespecteerd worden.”

    Magali Clavie

     | 

    Aanbevolen

    De status van gokreclame en voetbalsponsoring: Mogelijks een bloedbad voor clubs

    Het einde van gokreclame in de sport komt snel dichterbij in België. Nieuwe regels, die de Belgische overheid heeft ingesteld, leggen zware beperkingen op aan gokreclame en sponsoring door gokbedrijven.

    Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

    Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.

    Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

    De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen.