Loterijschandaal? Justitie onderzoekt mogelijke wanpraktijken Didier Reynders
Didier Reynders, voormalig Eurocommissaris en jarenlang een belangrijke politieke speler in België, ligt opnieuw onder het vergrootglas. Deze keer draait het om beschuldigingen van witwassen. Volgens bronnen zoals Le Soir en Follow The Money zou Reynders met contant geld loten van de Nationale Loterij hebben gekocht en de winsten vervolgens op zijn rekening hebben laten storten als “schoon” geld.
Dit klinkt misschien als een filmplot, maar het Brusselse parket bevestigt dat er inderdaad een onderzoek loopt. Vandaag deden speurders zelfs huiszoekingen, onder andere in de woningen van Reynders. Hijzelf werd urenlang ondervraagd.
Waarom nu? De timing is opvallend
Het onderzoek naar Reynders is niet nieuw, maar justitie heeft gewacht met actie tot zijn mandaat als Eurocommissaris afliep op 1 december. Tot die tijd genoot hij wettelijke bescherming als topfunctionaris. Sinds afgelopen zondag is die bescherming weg, en dus sloegen de speurders meteen toe.
Het parket-generaal benadrukt dat Reynders onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Maar de timing roept vragen op: waarom pas nu? Was er een angst om hem als Eurocommissaris aan te pakken?
Het verleden haalt Reynders in
Dit is niet de eerste keer dat Reynders in opspraak komt. Vijf jaar geleden werd hij beschuldigd van corruptie en witwassen, waaronder in verband met de bouw van de Belgische ambassade in Congo en het huurcontract voor de federale politie. Toen werd het onderzoek snel stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Maar nu lijkt het verleden hem opnieuw in te halen.
Wat dit extra pikant maakt, is dat Reynders van 1999 tot 2011 zelf verantwoordelijk was voor de Nationale Loterij als minister van Financiën. Dat maakt de huidige beschuldigingen des te opvallender.
Politieke carrière in de schijnwerpers
Didier Reynders heeft een indrukwekkende politieke carrière achter de rug. Hij was minister van Financiën, Buitenlandse Zaken en later Eurocommissaris voor Justitie. In die laatste rol moest hij toezien op eerlijke rechtspraak en naleving van Europese wetten—een ironische wending, gezien de huidige situatie.
Zijn carrière was niet zonder ambitie. Vorig jaar probeerde hij nog secretaris-generaal te worden bij de Raad van Europa, maar dat mislukte. Ook zijn plannen om lijsttrekker te worden voor zijn partij MR strandden. Reynders leek ooit onaantastbaar, maar staat nu onder grote druk.