De Belgische beroepsvereniging van Gaming Operatoren (BAGO) maakt zich zorgen over de uitkomst van het IPSOS-onderzoek
Eind september publiceerde de KSC de resultaten van een IPSOS-enquête onder 1.000 jongeren van 18 tot 30 jaar. De resultaten van dit onderzoek waren voor de Belgische Vereniging van Gaming Operatoren (BAGO) aanleiding om de overheid op te roepen strengere maatregelen te nemen om de plaag van illegaal kansspelen te bestrijden en tegelijkertijd de integriteit van legaal kansspelen te vrijwaren.
Alarmerende resultaten
Uit het onderzoek bleek dat gokken, legaal of illegaal, ongelooflijk populair is geworden onder jonge volwassenen. Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren gaf toe onlangs te hebben gegokt, en wat nog zorgwekkender is: slechts een derde van de respondenten kon een legale goksite van een illegale goksite onderscheiden. Onder de tien populairste merken bevinden zich zelfs vier illegale aanbieders.
De reactie van BAGO op deze resultaten is categorisch: het is tijd om een effectiever kanalisatiebeleid te implementeren, dat spelers naar legale en veilige platforms zou leiden, in plaats van ze over te laten aan illegale exploitanten die niets doen om problematisch gedrag te voorkomen. Het risico dat de illegale gokmarkt de legale markt zal overnemen, zoals momenteel het geval is in Italië, is inderdaad reëel.
Het bestrijden van illegaal aanbod is essentieel
In een verklaring zei BAGO dat “het bestrijden van illegale levering net zo essentieel is als het opleggen van strikte regels aan legale levering.” Illegale goksites ontsnappen aan elke controle van de toezichthouders, garanderen geen uitbetalingen, stellen geen spellimieten vast en verifiëren de leeftijd van spelers niet, waardoor jongere spelers aan onnodige risico’s worden blootgesteld.
Als het gaat om de bescherming van spelers, heeft de overheid de regulering van legaal gokken geleidelijk aangescherpt. BAGO heeft deze initiatieven vaak gesteund, maar is vandaag de dag van mening dat deze maatregelen “te ver” gaan. Emmanuel Mewissen, vice-president van BAGO, zegt: “Door radicale regels op te leggen en het legale aanbod te verbergen, dwingt de overheid spelers om zich uitsluitend tot het illegale aanbod te wenden.”
Legale exploitanten voldoen aan strikte regels om spelers te beschermen. Overmatige regelgeving lijkt echter de legale aanbieders te verdringen ten gunste van illegale aanbieders, waardoor risico’s voor de spelers ontstaan.
Vooral voor jongere gamers kan de grens tussen legale en illegale sites vervagen, waardoor ze een potentieel risico lopen. Strengere regelgeving en effectieve bewustmakingscampagnes zijn nodig om spelers voor te lichten en degenen die het meest kwetsbaar zijn te beschermen.