Noorse Conservatieve Partij wil gokmonopolie beëindigen tegen 2028
De Conservatieve Partij van Noorwegen pleit voor het beëindigen van het staatsgokmonopolie. In hun verkiezingsmanifest van 9 september kondigen ze een overgang aan naar een systeem van licenties, dat tegen 2028 moet zijn ingevoerd. Deze hervorming zou Noorwegen meer in lijn brengen met andere Scandinavische landen die hun gokmarkten al hebben geliberaliseerd.
Conservatieve Partij pleit voor licentiesysteem
De Conservatieve Partij van Noorwegen wil het huidige gokmonopolie, dat wordt beheerd door de staatsbedrijven Norsk Tipping en Norsk Rikstoto, afschaffen. Zij pleiten voor een verschuiving naar een gelicenseerd gokmodel dat tegen 2028 moet worden ingevoerd. Noorwegen is het laatste Scandinavische land dat nog steeds een staatsgokmonopolie handhaaft, maar deze nieuwe koers wijst op mogelijke grote veranderingen in de toekomst.
De stap van de Conservatieve Partij komt na toenemende oproepen tot liberalisering van de markt. Hiermee willen ze Noorwegen dichter bij landen als Zweden en Denemarken brengen, die al een gereguleerd gokmodel met licenties hebben aangenomen.
Finland’s liberalisering als voorbeeld voor Noorwegen
Finland’s beslissing om in juli 2023 zijn online gokmarkt te liberaliseren, heeft een directe invloed gehad op het debat in Noorwegen. De hervorming in Finland heeft de politieke interesse in Noorwegen nieuw leven ingeblazen om hun eigen gokmonopolie te heroverwegen. Velen zien het Finse model als een voorbeeld voor Noorwegen.
In het verkiezingsmanifest van de Conservatieve Partij worden de financiële voordelen van een licentiesysteem benadrukt. Volgens de partij zou dit de inkomsten voor de staat verhogen en meer mogelijkheden bieden om probleemgokkers te helpen. Prominente partijleden zoals Magnus Mæland, Ola Svenneby, Tage Pettersen en Anita Oterhals Eide steunen de hervorming, waarbij de partij zich profileert als voorstander van een meer open markt.
Politiek landschap en tegengestelde visies
De visie van de Conservatieve Partij weerspiegelt de veranderende houding van het publiek ten opzichte van gokregulering in Noorwegen. De regerende Arbeiderspartij, die momenteel een kleine meerderheid heeft, is echter voorstander van het behoud van het monopolie. Tegelijkertijd pleiten oppositiepartijen voor alternatieven. De Progressieve Partij was in 2021 de eerste die het einde van het monopolie voorstelde en riep op tot een licentiesysteem, vergelijkbaar met buurlanden.
De Liberale Partij neemt een voorzichtiger standpunt in. Ze pleiten voor een herziening van de gokregels en de impact op gokverslaving, zonder expliciet te roepen om het einde van het monopolie.
Publieke consultatie en vooruitblik naar 2025
Met de algemene verkiezingen van 2025 in het vooruitzicht, zal de Noorse bevolking de kans krijgen om mee te denken over de plannen van de politieke partijen. Als de Conservatieven meer invloed krijgen na de volgende verkiezingen, kan de overgang naar een gelicenseerd gokmodel in 2028 werkelijkheid worden.
In januari 2024 uitten de International Betting Integrity Association (IBIA) en de Noorse Betting Association (NBO) soortgelijke zorgen over het staatsmonopolie. Zij pleiten voor hervormingen om de consumentenbescherming en het toezicht te verbeteren, wat de basis legde voor het huidige standpunt van de Conservatieve Partij.