Het laatste nieuws vanuit de Casinowereld!
Een hand gevuld met fiches met op de voorgrond een schoppenboer en een schoppenaas die een blackjack.

De Regering De Wever en kansspelen: modernisering en consumentenbescherming voorop

Het nieuwe federale regeerakkoord in België bevat enkele (beperkte) passages over de kansspelsector. Hieronder lichten we de 5 relevante passages kort toe. Ook voor wat betreft de kansspelgerelateerde maatregelen wordt het immers wachten op de concrete uitwerking daarvan door de nieuwe regering.

1. Rechtszekerheid in fiscaliteit

Een van de kernthema’s rond fiscaliteit in het regeerakkoord is de rechtszekerheid. De federale regering benadrukt het belang van een “transparant en stabiel” regelgevend kader voor de kansspelsector. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijven in de sector duidelijkheid hebben (krijgen) over de toepasselijke fiscale regels.

Die benadering kan uiteraard toegejuicht worden, zij het voor zover die toepasselijke (fiscale) maatregelen tot doel hebben om een gezonde en competitieve sector te ondersteunen.

2. Modernisering van de Kansspelwet en hervorming van de Kansspelcommissie

Het regeerakkoord kondigt verder aan dat de Kansspelwet gemoderniseerd zal worden. Waarop die modernisering betrekking zal hebben blijft voorlopig koffiedik kijken. Wel duidt het regeerakkoord aan dat de wet aangepast dient te worden aan alle nieuwe vormen van kansspelen. Het lijkt er dus op dat de modernisering er (vooral) voor moet zorgen dat de huidige wetgeving aansluit bij de huidige realiteit van de sector.

Daarnaast wordt ook een hervorming van de Kansspelcommissie aangekondigd, op heden ressorterend onder de FOD Justitie. De Minister van Economie wordt aangesteld als de exclusieve vertegenwoordiger van de regering binnen de KSC. Hier wordt dus interessant om te zien welke soort (al dan niet diepgaande) organisatorische hervormingen men op het oog heeft. Vanzelfsprekend minstens even relevant is de vraag of deze wijzigingen een impact zullen hebben op de huidige manier van werken van de Commissie, zoals het controle- en sanctioneringsbeleid, de interpretatie van toepasselijke regelgeving, enz.

3. Strijd tegen illegale kansspelen

Alleszins toe te juichen is het uitdrukkelijke voornemen in het Regeerakkoord om de strijd tegen illegale kansspelinrichtingen, zowel online als offline, aan te pakken. Een groei van reclamepraktijken voor illegale kansspelen was immers een te verwachten gevolg van de invoering van de bijzonder strikte regels inzake kansspelreclame. De regering wil nu maatregelen nemen om deze illegale activiteiten harder aan te pakken, hetgeen moet zorgen voor een gelijk speelveld voor vergunde aanbieders en om consumenten beter te beschermen tegen misbruik en malafide praktijken.

4. Meer inspraak voor lokale besturen

Het regeerakkoord voorziet ook een voornemen om in een grotere rol te voorzien voor lokale besturen bij het verlenen van vergunningen voor kansspelinrichtingen op hun grondgebied. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om bepaalde zones af te bakenen waar kansspelinrichtingen geconcentreerd kunnen worden. De concrete uitwerking daarvan valt, gelet op het reeds bestaande wettelijke kader, nog af te wachten en ook hier blijft een belangrijk aandachtspunt o.i. het leefbaar en economisch rendabel houden van de sector.

5. Financiële informatieverwerking

Tot slot, en enigszins verborgen in het 200-pagina lange regeerakkoord, is ook het voornemen opgenomen om gegevens van online gokspelersaccounts van meer dan 10.000 euro op te nemen in het CAP, zijnde het centraal aanspreekpunt van rekeningen en financiële contracten (dat is een database van de overheid waarin informatie over de in België bestaande rekeningen en financiële contracten wordt verzameld). Nog af te wachten valt op welke wijze deze informatie door de overheid zal worden verzameld, en nog belangrijker op welke wijze deze informatie vervolgens zal worden aangewend.

Conclusie

De plannen uit het federale regeerakkoord tonen op zijn minst aan dat de kansspelsector op de radar staat van de nieuwe regering. Het is geen geheim dat sommigen uit de regering koele minnaars zijn van de sector, terwijl anderen zich geprofileerd hebben als voorvechters ervan. Gelet op die tegenstrijdigheid wordt het dan ook afwachten welke concrete maatregelen zullen worden voorgesteld. Sommige voorgenomen punten (zoals de strijd tegen de illegale sector) lijken in elk geval aan te tonen dat de regering ook oren heeft naar de verzuchtingen van de sector. De komende maanden zullen hopelijk verdere duidelijkheid brengen. Blijf hier in elk geval op de hoogte voor meer updates over de ontwikkelingen in de kansspelsector.

 | 

Antoon Dierick, advocaat gespecialiseerd binnen de kansspelen, leidt het innovatieteam van Ace Law en is ook thuis in de juridische aspecten van IT, IP, GDPR en cyber.

Antoon heeft ruim tien jaar relevante ervaring met het bedienen van nationale en internationale cliënten, zowel als advocaat bij een internationaal topkantoor als als Chief Legal Officer bij een internationaal kansspel- en IT-bedrijf waarin hij de raad van bestuur en het management rechtstreeks adviseerde. Antoon heeft een sectorspecifieke focus ontwikkeld op gaming- en kansspelbedrijven, IT-gerelateerde bedrijven en start- en scale-ups in de innovatie industrie. Hij staat dergelijke cliënten bij bij het opstellen en uitonderhandelen van een breed scala aan IT-, privacy- en andere commerciële overeenkomsten, bij bedrijfsgericht advieswerk (waaronder kansspelen in de brede zin), bij geschillenbeslechting (o.a. met diverse kansspeldossiers voor o.m. diverse rechtbanken, hoven en Raad van State) en bij M&A-gerelateerde werkzaamheden.

Antoon is niet enkel samenwerkend met de Gambling Club; maar ook auteur van diverse artikelen over IT, data & privacy en kansspelen, geeft regelmatig lezingen over deze onderwerpen en is lid van de commissies digitalisering en innovatie van de OVB (Orde van de Orde van Vlaamse Balies) en Balie Gent, evenals lid van een IT/IP-redactie van een bekend juridisch tijdschrift.

Aanbevolen

Zijn loot boxes legaal in België?

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af waarom de nieuwe trendy mobiele game die overal ter wereld wordt uitgebracht, niet toegankelijk is in België.

Zelfuitsluiting: recordstijging van spelers in 2024

In 2024 heeft België een aanzienlijke stijging van het aantal spelers geregistreerd die ervoor kiezen zichzelf uit te sluiten van kansspelen.

Nieuwe regelgeving: de impact op de shirts van Brugge en Anderlecht

Sinds 1 januari 2025 is het Belgische voetbal drastisch veranderd door de invoering van nieuwe regels die gokreclame strikt beperken.