XXL-logo’s: de controversiële creativiteit van gokoperatoren om regelgeving te omzeilen
Sinds 1 januari heeft België nieuwe strenge beperkingen ingevoerd op het gebied van sponsoring door gok- en sportweddenschapsoperatoren. Deze regels zijn bedoeld om de invloed van deze bedrijven op het publiek te beperken, onder meer door de grootte van de logo’s op de shirts van sportteams te verkleinen. Toch wedijveren sommige merken in vindingrijkheid om de wet te omzeilen, wat de verontwaardiging van veel parlementsleden heeft gewekt.
Een controversiële “leegte”-techniek
De nieuwe regels bepalen dat de maximale oppervlakte van een sponsorlogo op een shirt niet meer dan 75 cm² mag bedragen. Merken zoals Unibet, Napoleon Games en anderen hebben echter een slimme oplossing gevonden: lege ruimtes worden niet meegerekend in de berekening. Deze lege ruimtes omvatten niet alleen de openingen tussen de letters, maar ook de interne holtes van letters zoals o, e of d.
Het resultaat: het logo van Unibet, bijvoorbeeld, beslaat in werkelijkheid een oppervlakte van 123 cm², bijna het dubbele van de toegestane limiet.
Voor de parlementsleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Alain Yzermans (Vooruit) is deze strategie onaanvaardbaar. Zij hebben vorige woensdag minister van Justitie Paul Van Tigchelt ondervraagd tijdens een commissie, met de eis dat de staat niet alleen de letter van de wet, maar ook de geest ervan naleeft.
Een omzeiling van de wet op meerdere niveaus
Naast het vergroten van de logo’s op de shirts, hebben sommige operatoren ook informatiewebsites of liefdadigheidsverenigingen gecreëerd met namen die sterk lijken op die van hun bedrijven. Zo verschenen er op de shirts logo’s van U-Experts, een nieuw merk van Unibet, Circus Daily, een informatiesite, Golden Palace News, een andere sportnieuwssite, en Antwerp First, een liefdadigheidsvereniging die verbonden is aan BetFirst.
Deze strategie stelt hen in staat om de beperkingen te omzeilen en toch zichtbaar aanwezig te zijn in de stadions en soms zelfs op de voorkant van de shirts. “Deze praktijken tonen een duidelijke intentie om de regelgeving te omzeilen,” verklaarde Van Tigchelt, die betreurt dat er onvoldoende middelen zijn om deze overtredingen effectief te controleren.
Wat zegt de kansspelwet precies?
De betreffende beperkingen maken deel uit van een bredere hervorming die tot doel heeft de impact van reclame voor kansspelen te verminderen, een sector die vaak wordt bekritiseerd vanwege zijn invloed op jongeren en kwetsbare bevolkingsgroepen. Sinds het begin van het jaar schrijft de wet het volgende voor:
- Een maximale grootte van 75 cm² voor de logo’s van operatoren op de shirts.
- Een verbod op bepaalde strategische posities, zoals de voorkant van de shirts, om de zichtbaarheid te verminderen.
- Versterkte controles door de Kansspelcommissie, hoewel deze chronisch onderbemand is met slechts vijf inspecteurs voor het hele land.
Ondanks deze maatregelen nemen de manieren om de wet te omzeilen toe. Volgens Stefaan Van Hecke en Alain Yzermans is het dringend nodig om de sancties te versterken en meer middelen aan de Kansspelcommissie te geven om deze strategieën tegen te gaan.
De bal ligt nu in het kamp van de federale regering. Het lijkt noodzakelijk om de middelen voor de Kansspelcommissie te verhogen om de naleving van de regels te garanderen. Daarnaast kan een wijziging van de wet worden overwogen om de juridische grijze gebieden die door de operatoren worden uitgebuit, te verduidelijken.