Georges-louis bouchez, voorzitter van de mr.

Weekblad Humo onderzoekt Bouchez’s connecties met gokbedrijven

Uit onderzoek gevoerd door Humo, blijkt dat een aantal parlementsleden in het federaal parlement hun bezorgdheid hadden geuit over de vermeende banden van de huidige voorzitter, van de MR, Jean-Louis Bouchez met de gokindustrie. 

Sinds 2022 is de gokindustrie onderworpen aan strengere regels en sinds 1 juli 2023 zijn de meeste reclamevormen zelfs verboden. Bouchez uitte hierover zijn bezorgdheid, met name met betrekking tot de sportsector die vaak gesponsord wordt door gokbedrijven. Bovendien zouden spelers door gebrek aan visibiliteit van legale operatoren, eenvoudiger de weg naar de illegale markt vinden. 

Eerder raakte ook bekend dat het racing team waarbij George-Louis Bouchez, in zijn vrije tijd rallyrijder is, ook gesponsord wordt door Ladbrokes. 

Vrijstellingen amateursportclubs 

De Franstalige liberaal zou volgens het onderzoek het beleid van de partij beïnvloed hebben om goklobby’s aanzienlijk te bevoordelen door het verkrijgen van een reeks vrijstellingen op het reclameverbod met betrekking tot amateursportclubs. Bouchez is zelf voorzitter van voetbalclub Royal Francs Borains die actief is in 1B. 

“Niks nieuws”

Gilles Vanden Burre van de groene partij Ecolo heeft laten weten in een interview met “The Brussels Times” dat het “niks nieuws” is dat Bouchez pleit voor het lobbyen van gokbedrijven. 

Via het online platform van het magazine Moustique bereikte het onderzoek van Humo de Franstalige pers.

Volgens Vanden Burre staat dit onderwerp echter al jaren ter discussie in het federaal parlement en hij voegde eraan toe dat het Moustique-verhaal slechts een vertaling was van Humo’s belangrijkste werk dat ’s morgens werd gepubliceerd en ’s namiddags werd verwijderd. 

“Een kwestie van bestuur”

Vanden Burre noemde het ook “een kwestie van bestuur”. Hij benadrukte dat de macht die door lobbygroepen uitgeoefend wordt “een grote zorg voor het politieke beslissingsproces in een democratie” vertegenwoordigt. 

Humo verzamelde getuigenissen van politieke figuren tijdens haar onderzoek en volgens hen heeft Bouchez een vermeende individuele invloed gehad op het verzet van MR tegen de regulering van de kansspelsector.

De groeiende bezorgdheid over de sociale gevolgen van gokverslaving en gokschulden door de aanzienlijke stijgende populariteit van online gokken in ons land, zette wetgevers ertoe aan om de sector te reguleren. 

Voormalig minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ondernam in het voorjaar van 2022 actie via een koninklijk besluit dat een verbod op reclame zou betekenen. 

“Bouchez maakte er voorpaginanieuws van”

MR leidde de strijd tegen het betreffende wetsvoorstel. 

Van Quickenborne verklaarde dat hij het recht had om die maatregel zelf te nemen via het koninklijk besluit en dat Bouchez er voorpaginanieuws van maakte. 

MR is van mening dat deze maatregelen contraproductief kunnen zijn en uiteindelijk een verlies kunnen betekenen op de controle over de markt. MR zou liever hebben dat de gokindustrie in staat wordt gesteld zichzelf te reguleren. 

Bouchez’s invloed

Partijvoorzitter van Vooruit, Melissa Depraetere, zei dat tijdens een bijeenkomst kamerleden van de MR toegaven dat ze niets in te brengen hadden tegen hun argumenten, maar dat ze Bouchez keer op keer moesten bellen om zijn toestemming te vragen. 

De MR-parlementsleden keerden volgens haar “met de staart tussen de benen” terug en zeiden dat Bouchez “nee” zei. 

Voormalig MR-kamerlid Damien Thiéry lobbyt momenteel voor BAGO (Belgian Association of Gaming Operators) die staat voor zes van de grootste gokbedrijven in ons land die 70% van de markt vertegenwoordigen: Group Ardent, Betfirst, Kindred, Napoleon, Golden Palace en Starcasino. 

Gaming1

Eerder haalde Gaming1 ook al aan dat de strenge wetgeving een negatief effect kunnen hebben en dat de strengere regels spelers naar de gevaarlijke illegale, zwarte markt duwen. 
De VAD (Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) gaven begin dit jaar ook aan dat ze de huidige minimumleeftijd voor te gokken willen wijzigen van 18 naar 21 jaar waardoor de regels blijven verstrengen, maar Gaming1 verwijst naar recente Nepa-enquêtes waaruit blijkt dat elk jaar steeds meer gokkers zich naar de zwarte markt begeven. Wat uiteindelijk leidt tot een verzwakking van de spelersbescherming.

 | 

Aanbevolen

Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen.

1 op de 4 Belgische jongeren gokt al voor geld

Gokken lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar voor veel jongeren begint het gevaar al bij een simpel kraslotje.

Exploitanten van caféspelen claimen foutieve cijfers

De Kansspelcommissie (KSC) in België krijgt kritiek na het publiceren van haar jaarlijkse rapportage over 2023.