Nederlandse vlag voor een gevel.

Opening markt zorgt voor toename gokverslaving

Met de invoering van de nieuwe gokwet in 2021 is gokken genormaliseerd in Nederland. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en wijst op de gevaren voor jongeren. 

Volgens Bikkers was Nederland naïef door deze wet te introduceren zonder de juiste maatregelen te nemen om kwetsbare groepen te beschermen. Bikker vindt dat er dringend actie nodig is om de impact van de wet in te perken, zoals het instellen van een overkoepelende speellimiet.

Toename van gokverslaving

In 2023 is het aantal gokverslaafden dat behandeld wordt met 24 procent gestegen. Dit komt voor Bikker niet als een verrassing. Ze waarschuwde destijds al voor de gevolgen van de nieuwe wet en merkt nu dat verslavingsinstanties aan de bel trekken. 

De toename van gokreclames bij de invoering van de wet heeft volgens haar bijgedragen aan de normalisering van gokken. Bikker benadrukt hoe makkelijk het tegenwoordig is om via een smartphone een gokje te wagen, wat vooral jongeren kwetsbaar maakt voor verslaving.

Legale goksites

Eric Konings, directeur van de Netherlands Online Gambling Association (NOGA), ziet voordelen in de nieuwe wet. Hij wijst erop dat Nederlanders nu legaal kunnen gokken bij betrouwbare aanbieders die aan strikte zorgplichten voldoen. 

Dit in tegenstelling tot illegale goksites, waar minderjarigen makkelijk toegang hebben en betalingen onbetrouwbaar zijn. Konings begrijpt de zorgen van Bikker, maar benadrukt dat we in een digitaal tijdperk leven waar online wedden niet meer weg te denken is.

Speellimieten

Volgens Konings is het onmogelijk om de regulering terug te draaien zonder enorme handhavingscapaciteit. Bikker pleit ervoor om gokken voor jongeren minder toegankelijk te maken en gokreclames rond sportwedstrijden te beperken. Ze is blij met de stappen die al zijn gezet, maar vindt dat er meer gedaan moet worden. Een van haar voorstellen is een overkoepelende speellimiet, zodat spelers niet bij verschillende aanbieders kunnen blijven gokken na het bereiken van hun limiet. Bikker hoopt dat de gokbranche deze limieten zal omarmen om gokverslaving beter te bestrijden.

 | 

Aanbevolen

Na 3 jaar stopt Tombola met bingo in Nederland

Tombola, één van de grootste online bingoplatforms in Nederland, trekt zich op 1 oktober 2024 terug uit de Nederlandse markt.

Kunst- en cultuursector in paniek door hogere kansspelbelasting

De kunst- en cultuursector in Nederland maakt zich grote zorgen. Door de geplande verhoging van de kansspelbelasting naar 37,8% dreigen veel instellingen in zwaar weer te komen.

Evaluatie Nederlandse gokwet in laatste fase

Deze week is spannend voor iedereen die betrokken is bij online gokken in Nederland. Het onderzoeksbureau Dialogic organiseert een reeks gesprekken.