Vrouw verliest helft van trouwgeld op huwelijksnacht door gokverslaving
Elissa Hubbard, een 38-jarige vrouw uit Rhyl, Denbighshire, vertelde aan de BBC hoe haar gokverslaving haar leven heeft beïnvloed. Op haar trouwdag in 2021 verloor ze in het geheim de helft van het geld dat zij en haar vrouw als huwelijkscadeau hadden gekregen. Dit markeerde een dieptepunt in een jarenlange strijd tegen een verslaving die haar jaarlijks meer dan £40.000 kostte.
Elissa, die al sinds haar negende op gokautomaten speelt, zegt dat haar verslaving pas echt uit de hand liep toen ze online gokken ontdekte. Tijdens de piek van haar verslaving kon zelfs een promotie met gratis spins haar ertoe verleiden haar volledige maandloon te vergokken. “Ik had geen zelfrespect meer,” vertelt ze. “Het had me volledig uitgekleed van mijn persoonlijkheid. Ik voelde me zo’n mislukking.”
Kritiek op gokbedrijven en sociale impact
Elissa uit scherpe kritiek op de manier waarop gokbedrijven promoties inzetten. “Als je wilt gokken, doe je dat toch wel,” zegt ze. “Je hebt geen dealer nodig die je een promotie in de hand drukt.” Ze merkt ook op hoe gokreclames overal aanwezig zijn en waarschuwt voor de clustering van goklocaties in armere wijken.
Uit een analyse van BBC Wales blijkt dat 71 goklocaties zich bevinden in de 10% meest achtergestelde gebieden van Wales, vergeleken met slechts acht in de 10% minst achtergestelde gebieden. Elissa ziet dit als een zorgwekkende trend: “Mensen met een lager inkomen proberen te gokken om meer geld te verdienen. Maar er zijn gewoon te veel goklocaties in één gebied.”
Psycholoog benadrukt urgentie van hulpverlening
Dr. Jamie Torrance, een onderzoeker aan de Swansea University, noemt de clustering van gokwinkels in arme buurten een groot probleem. Volgens hem vergroten financiële problemen en werkloosheid het risico op gokverslaving aanzienlijk. Hij hekelt de verleidelijke marketingstrategieën van gokbedrijven: “In die advertenties zie je nooit mensen die geld verliezen. Het is altijd geluk, opwinding en winst.”
Dr. Torrance pleit voor gespecialiseerde NHS-klinieken in Wales om gokverslaving te behandelen, zoals deze al bestaan in Engeland. “Het enige verschil tussen gokverslaafden in Wales en Engeland is dat ze hier geen toegang hebben tot dergelijke klinieken,” zegt hij.
Politieke reacties en oproepen tot hervorming
Darren Millar, lid van de Senedd en voorzitter van de werkgroep gokgerelateerde schade, beschuldigt bookmakers van het “aanwakkeren” van verslaving. “Helaas hebben armere gemeenschappen vaak meer last van gokproblemen,” zegt hij. “Veel bedrijven profiteren hiervan door goklocaties in deze buurten te plaatsen. Dat is absoluut onacceptabel.”
De Welsh Government heeft aangegeven te werken aan betere ondersteuning voor mensen met een gokverslaving. Ze steunen een uitgebreide hervorming van de gokindustrie, met strengere reguleringen en betere bescherming tegen schade.
Reactie van de gokindustrie
De Betting and Gaming Council (BGC) zegt dat haar leden robuuste zelfuitsluitingsprogramma’s aanbieden. Een woordvoerder benadrukt dat 22,5 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk maandelijks gokken en dat de overgrote meerderheid dit op een veilige en verantwoorde manier doet. “Betting- en gamingbedrijven bevinden zich, net als andere retailers, op plekken met veel voetverkeer, zoals winkelstraten, en spelen een belangrijke rol in de lokale economie,” aldus de BGC.