Voor deze beroepen is gokken verboden in België
In België zijn er strikte regels omtrent gokken vastgesteld die niet alleen gelden voor minderjarigen.
Ook personen in bepaalde beroepen mogen niet aan kansspelen deelnemen.
Beroepen met een gokverbod
De Belgische wet sluit bepaalde beroepen uit van kansspelen. Dit zijn onder andere:
- Magistraten: Rechters en officieren van justitie
- Deurwaarders: Gerechtsdeurwaarders
- Notarissen: Notariële ambtenaren
- Leden van de politiediensten
De reden voor dit verbod is de belangrijke maatschappelijke functie en er mag geen twijfel zijn over hun onafhankelijkheid. Gokken zou tot belangenvermenging kunnen leiden, wat een gevaar zou kunnen vormen voor de rechtsstaat. Mensen met deze beroepen, die door onverantwoord gokgedrag mogelijk te maken krijgen met gokschulden, zijn veel vatbaarder voor omkoping door criminele organisaties.
Weddenschappen is voor deze beroepen wel toegestaan zolang dit gebeurt als ontspanning en geen invloed heeft op hun professionele activiteiten. Het verbod geldt enkel voor kansspelen waar met echt geld gespeeld wordt of ingezet.
Gevolgen van gokken met een verbod
Als je tot een van de verboden beroepen behoort en toch gokt, riskeer je verschillende sancties:
- Toegangsverbod: Je kan worden geweigerd in casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.
- Boete: De Kansspelcommissie kan je een boete opleggen.
- Intrekking van vergunning: In het geval van notarissen en deurwaarders kan zelfs hun beroepsvergunning worden ingetrokken.
Controle op het gokverbod
De Kansspelcommissie controleert wie al dan niet mag gokken via de EPIS-lijst het ‘Excluded Persons Information System’.
Deze lijst wordt geraadpleegd wanneer je de toegang tot een gokgelegenheid wilt betreden. Ben je op de lijst vermeld, dan krijg je de toegang ontzegd.
Gokverbod door de werkgever
Naast het wettelijk verbod, kan ook je werkgever je verbieden om te gokken. Dit is vooral relevant voor beroepen waarbij discretie en integriteit van groot belang zijn, zoals bankbedienden en advocaten.
Dit verbod kan worden opgenomen in je arbeidscontract. Overtreed je dit verbod, dan riskeer je interne sancties van je werkgever, zoals een waarschuwing of ontslag.