Bijna helft van jongemannen in België gokt illegaal
Bijna de helft van de jonge mannen tussen 18 en 21 jaar blijkt te gokken op illegale websites. Dat komt naar voren uit een studie uitgevoerd door BAGO, de federatie van vergunde Belgische kansspeloperatoren.
Dit onderzoek vond plaats vlak voor de verhoging van de leeftijdsgrens voor kansspelen naar 21 jaar op 1 september 2024. De cijfers tonen aan dat veel jongeren al voor deze verhoging actief waren op platforms die geen vergunning hebben.
Tom De Clercq, voorzitter van BAGO, noemt deze cijfers zorgwekkend.
“Dit laat zien dat illegale goksites een groot probleem zijn. Jongeren kiezen voor deze sites omdat erkende aanbieders strenge leeftijdscontroles toepassen en inzetten op spelersbescherming. Hierdoor zoeken ze hun toevlucht tot platforms zonder toezicht. Het is dringend nodig om strenger op te treden tegen deze illegale praktijken.”
Illegale merken blijven hangen bij jongeren
Een opvallend detail uit het onderzoek is hoe sterk illegale goksites in de hoofden van jongeren blijven hangen. Wanneer gevraagd werd naar merken die zij associëren met online gokken, noemde 29% van de mannen tussen 18 en 21 jaar spontaan een illegale site. In de algemene spelersgroep is dit slechts 4%.
Nog zorgwekkender is dat 85% van de jongeren in deze leeftijdsgroep illegale gokmerken herkent wanneer ze een lijst gepresenteerd krijgen, tegenover slechts 15% voor vergunde operatoren. Sociale media spelen hierin een grote rol. 31% van de jongeren die gokken op illegale sites zegt dat ze via sociale media op deze platforms terechtkwamen, en 26% werd beïnvloed door sportsponsoring.
Volgens Emmanuel Mewissen, ondervoorzitter van BAGO, zijn sociale media een grote boosdoener.
“Je hoeft je sociale media maar te openen, en je ziet een stortvloed aan advertenties voor illegale goksites. Deze platforms maken slim gebruik van kanalen die populair zijn onder jongeren, wat hun aanwezigheid versterkt.”
Risico’s van illegale goksites
Illegale goksites bieden geen enkele bescherming voor spelers. Belgische vergunde operatoren hanteren strenge regels en worden gecontroleerd door de Kansspelcommissie. Ze bieden bijvoorbeeld checks via de EPIS-lijst, strikte leeftijdsverificatie en andere beschermingsmaatregelen zoals limieten en een bonusverbod. Illegale sites hebben deze maatregelen niet, waardoor ze een groot risico vormen voor spelers.
Deze platforms lokken jongeren met aantrekkelijke bonussen, maar brengen tegelijkertijd hun privacy en veiligheid in gevaar. Bovendien vergroten ze de kans op gokverslaving. Volgens Tom De Clercq ondermijnen illegale goksites het vertrouwen in een gereguleerde gokmarkt.
“Het is essentieel om meer bewustwordingscampagnes te starten en financiële stromen naar illegale aanbieders af te snijden. Alleen op die manier kunnen we de schade beperken.”