Druk op CEO Nationale Loterij blijft toenemen
De Nationale Loterij vaart nog steeds in woelige wateren. Onlangs heeft ook een derde poging van bemiddeling tussen CEO Jannie Haek en de vakbonden geen resultaten opgeleverd.
Eind april stuurden de vakbonden een officiële klachtenbrief naar de raad van bestuur waarin ze beschuldigingen uiten over het gedrag van Haek. Hij zou onder andere dronken op kantoor verschijnen, binnen roken en werknemers uitschelden.
Ernstige klachten en aanklachten
Op 23 februari schreven de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB een brief aan de raad van bestuur van de Nationale Loterij. In deze brief uitten ze hun diepe bezorgdheid over het voortdurende gedrag van de CEO jegens medewerkers en leden van het directiecomité.
Ze spraken over verbale agressie en een toxische werkomgeving gebaseerd op angst en intimidatie. Bovendien wordt Haek beschuldigd van overmatig roken en drinken tijdens het werk, wat hem in het verleden reeds twee boetes heeft opgeleverd.
Bemiddeling gestagneerd
Op 2 april vond de eerste bemiddelingspoging plaats en op 26 april vond een tweede gesprek plaats maar beide waren zonder resultaat. Bovendien bracht het derde gesprek dat deze namiddag op de hoofdzetel plaatsvond, geen oplossing.
De vakbonden bevestigen dat Haek zich heeft geëxcuseerd en dat het directiecomité het gedrag van de CEO heeft erkend. Toch zijn de vakbonden niet van plan om het achter zich te laten en eisen ze concrete acties tegen half juni. Er zijn momenteel nog vier gesprekken gepland.
Reacties en volgende acties
De vakbonden weigeren een charter met gedragsregels omdat ze denken dat de huidige arbeidsreglementen voldoende zijn. Ze zijn er niet van overtuigd dat Haek zal veranderen.
Hoewel de CEO zelf nog niet heeft gereageerd zegt woordvoerder Jérémie Demeyer dat de bemiddeling zal worden voortgezet onder leiding van een externe bemiddelaar en met aanwezigheid van de voorzitter van de raad van bestuur.
Intern werd besloten om zich niet verder uit te spreken in de pers om de vertrouwelijkheid en gedrang van het proces niet in gevaar te brengen.