Gambling club casino news genk loterie nationale advertisement

Gokreclame opnieuw bij Genkse scholen: N-VA wil er meteen van af

In Genk hangen er weer gokreclames vlak bij de scholen, en dat zorgt voor flink wat ophef. Deze keer gaat het om advertenties voor het Nationale Loterijspel Lady Fortuna, waarin jongeren worden aangemoedigd om mee te doen aan een gokspel met een prijzenpot van wel 500.000 euro. Je ziet de posters vooral op reclamepanelen en in bushokjes rondom het Atlascollege, waar dagelijks duizenden scholieren langs komen. En dat is precies waar de oppositiepartij N-VA nu tegen in opstand komt. Zij willen deze advertenties zo snel mogelijk weg hebben.

Jongeren makkelijk beïnvloedbaar

Het is niet de eerste keer dat gokreclame in Genk voor problemen zorgt. Vorig jaar hing er ook al een poster in de buurt van de Collegelaan, vlak bij een drukke middelbare school. Na een klacht van N-VA werd die toen weggehaald. Sinds de zomer van vorig jaar is gokreclame eigenlijk verboden op openbare plekken in België, maar de Nationale Loterij heeft een uitzondering gekregen. En daar is N-VA niet blij mee.

Zuhal Demir van N-VA is glashelder tegen VRT

“We willen helemaal geen gokreclame in de buurt van scholen. Jongeren zijn nu eenmaal makkelijk beïnvloedbaar, en gokken is een serieus probleem hier in Genk. Er zijn genoeg inwoners die worstelen met een gokverslaving, en dit soort reclames helpt daar niet bij.”

Zuhal Demir, N-VA

Ze wil dat het contract met reclamebedrijf JCDecaux wordt aangepast, zodat er in de toekomst geen gokreclame meer bij scholen verschijnt.

Scholieren snappen er niks van

Ook de scholieren zelf begrijpen het niet helemaal. Yule (17) en Jeff (15) staan voor een bushokje met een grote poster van de Nationale Loterij. “Het is echt vreemd om zoiets hier te zien,” zegt Yule. “Op school leren we dat gokken slecht is, en dan zie je hier een poster waarop staat dat je een half miljoen kunt winnen,” vult Jeff aan. “Jongeren kunnen hierdoor denken dat het heel makkelijk is om snel rijk te worden.” Beiden zijn het erover eens dat deze reclame op geen enkele manier een goed idee is in de buurt van een school.

Directrice Christel Schepers van het Atlascollege deelt die zorgen. 

“Er komen hier dagelijks duizenden leerlingen voorbij, en laten we eerlijk zijn: tieners zijn nu eenmaal makkelijk beïnvloedbaar. Dit is niet de plek om gokadvertenties neer te hangen. Ouders, leraren, niemand zit hierop te wachten.” 

De school zal het onderwerp zeker aankaarten bij het stadsbestuur.

Stadsbestuur grijpt in

Burgemeester Wim Dries (CD&V) heeft al laten weten dat hij actie onderneemt. Hij is het eens met de zorgen van de N-VA en vindt dat deze reclame niet in de buurt van scholen thuishoort, zelfs al is de campagne van de Nationale Loterij wettelijk toegestaan. “We gaan weer in gesprek met JCDecaux om deze reclames ook hier te laten verwijderen,” zegt Dries. Hij gelooft dat er goede afspraken te maken zijn met de reclame-exploitant. 

“We hebben eerder met hen om de tafel gezeten, en toen hebben ze de gokreclame netjes weggehaald. Maar ik wil nu wel duidelijkheid over hoe dit opnieuw kon gebeuren.”

Wim Dries

JCDecaux laat weten dat ze openstaan voor overleg met het stadsbestuur. Woordvoerder Veerle Colin: “De campagne is volledig legaal, maar als dit gevoelig ligt, zijn we zeker bereid om samen naar een oplossing te zoeken.”

 | 

Aanbevolen

Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.

Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen.

1 op de 4 Belgische jongeren gokt al voor geld

Gokken lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar voor veel jongeren begint het gevaar al bij een simpel kraslotje.