Gambling club loterie nationale whoohoo

De Nationale Loterij aangeklaagd vanwege haar ‘Woohoo’-spellen

Het beroemde Belgische instituut, de Nationale Loterij, bevindt zich in het hart van een juridische controverse. Het bedrijf en zijn manager worden nu voor de rechter gedaagd vanwege hun beroemde “Woohoo”-spellen. Deze beslissing, genomen door de Brusselse raadkamer, volgt op een klacht ingediend door Vision Presse, een vereniging die de Waalse en Brusselse kiosken vertegenwoordigt, evenals een onafhankelijke tabakswinkel.

Loterij of gokken?

De kern van het geschil: de exacte aard van de ‘Woohoo’-spellen. De eisers beweren dat deze spellen, door hun formaat, duur en audiovisuele presentatie, dichter bij online gokken staan ​​dan bij traditionele loterijen. Ze baseren zich in het bijzonder op een analyse van de Kansspelcommissie die Woohoo-spellen als zodanig kwalificeert.

De Nationale Loterij beroept zich op haar beurt op een cassatiearrest uit 1988, waarin een loterij wordt gedefinieerd als een spel waarbij alleen het toeval de winnaar bepaalt, zonder actieve tussenkomst van de speler. Volgens haar passen Woohoo-games perfect bij deze definitie.

Volgens de burgerlijke partijen, gesteund door de KSC, is deze bewering niet van toepassing. Bij geautomatiseerde kansspelen in een kansspelinrichting wordt de winst eveneens door toeval bepaald en heeft het gedrag van de speler geen invloed op de uitkomst. Deze spellen worden echter niet beschouwd als loterijspellen en vereisen toestemming van de Kansspelcommissie.

Een juridisch gaatje in de wet

De Brusselse Raadkamer was van mening dat de kwestie van de kwalificatie van deze spelen voldoende complex is om een ​​diepgaand debat over de inhoud te rechtvaardigen.

Deze zaak benadrukt de rechtsonzekerheid in de online gamingsector. De Kansspelwet van 1999 voorziet in een koninklijk besluit om de spellen te definiëren die online kunnen worden aangeboden, maar dit besluit is nooit gepubliceerd. Deze juridische leemte is des te problematischer omdat de wet bepaalt dat alleen spellen die vergelijkbaar zijn met de spellen die in fysieke casino’s worden aangeboden, online mogen worden aangeboden. Deze regel lijkt echter door veel operators niet te worden gerespecteerd.

De Nationale Loterij hekelt oneerlijke concurrentie

De Nationale Loterij heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

“Deze wet (van 7 mei 1999 op de kansspelen) stelt immers duidelijk dat ze niet van toepassing is op loterijspelen georganiseerd door de Nationale Loterij, die vallen onder de wet van 19 april 2002 op de Nationale Loterij.”

Jérémie Demeyer, woordvoerder van de Loterij

De Nationale Loterij hekelt een situatie die zij als oneerlijk beschouwt. Volgens haar respecteert het nauwgezet alle geldende regelgeving, terwijl zijn particuliere concurrenten in een grijs gebied opereren.

“Van de duizenden spellen die online door particuliere exploitanten worden aangeboden, lijken sommige op loterijspellen.” 

Hij betreurt een “leemte in de regelgeving die verwarring schept” en de Spelen van de Nationale Loterij in gevaar brengt.

De problematiek in deze zaak gaat veel verder dan het kader van de Nationale Loterij. Het gaat hierbij om het verduidelijken van de juridische status van online spellen in België en het definiëren van de grenzen tussen loterijen en kansspelen. Een duidelijke uitspraak van de rechter zou grote gevolgen kunnen hebben voor de gehele online kansspelsector, zowel voor exploitanten als spelers.

 | 

Aanbevolen

Nederlanders en Belgen kiezen steeds vaker voor een gokverbod

Het aantal mensen dat zichzelf vrijwillig uitsluit van gokken blijft maar groeien zowel in Nederland als België. In Nederland hebben inmiddels meer dan 81.000 mensen zichzelf laten registreren in Cruks.

Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen.

1 op de 4 Belgische jongeren gokt al voor geld

Gokken lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar voor veel jongeren begint het gevaar al bij een simpel kraslotje.