Greentube geconfronteerd met Britse justitie: boete van £ 1 miljoen
De online goksector wordt opnieuw opgeschrikt door een grote sanctie die is opgelegd aan Greentube Alderney Limited, een dochteronderneming van de Novomatic-groep. Op 5 januari 2025 maakte de UK Gambling Commission (UKGC) bekend dat de exploitant een boete van £ 1 miljoen (1,19 miljoen euro) had gekregen. De redenen? Aanhoudende tekortkomingen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en de strijd tegen het witwassen van geld.
Een kostbare herhaling
Deze sanctie komt drie jaar na een eerste boete van £685.000 (€805.199) die in 2021 werd opgelegd voor soortgelijke overtredingen. Ondanks de beloofde verbeteringen lijkt Greentube moeite te hebben gehad om aan zijn verplichtingen te voldoen.
Volgens John Pierce, directeur handhaving bij de UKGC:
“Deze zaak is het resultaat van een vervolgbeoordeling om te verifiëren dat er lessen zijn getrokken uit eerdere sancties. Hoewel er vooruitgang is geboekt, hebben we nog meer schendingen gezien.”
De gerapporteerde mislukkingen hebben betrekking op twee belangrijke aspecten:
- Sociale verantwoordelijkheid, inclusief het niet volgen van het eigen beleid om kwetsbare klanten te beschermen.
- Controles ter bestrijding van het witwassen van geld, onvoldoende in het licht van ongebruikelijke financiële activiteiten.
Sociale verantwoordelijkheid
De stortingslimieten van spelers waren gebaseerd op eenmalige of onregelmatige inkomsten.
Onvoldoende monitoring van klantdocumenten. Een speler die bijvoorbeeld een bankafschrift overlegde met daarop een negatief saldo en grote overboekingen naar een andere spelsite, kon in vier maanden tijd £4.000 storten zonder uitgebreide verificatie.
Witwassen van geld
Een speler heeft meer dan £100.000 gestort via complexe en verdachte transacties. Het onderzoek naar deze bewegingen werd pas na vier maanden gestart.
Greentube heeft haar regels voor risicovolle beroepen, zoals financieel managers, niet altijd gerespecteerd.
Een waarschuwing voor de sector
Groot-Brittannië legt strikte regels op om spelers te beschermen en financieel misbruik te voorkomen, maar deze zaak laat zien dat er nog steeds mazen in de wet bestaan.
“Exploitanten moeten zich ervan bewust zijn dat herhaalde overtredingen zullen resulteren in zwaardere straffen.”
John Pierce
Naast de boete stemde Greentube ermee in om het geld aan sociale doelen te doneren. Het bedrijf heeft ook een actieplan opgesteld om deze tekortkomingen aan te pakken. De vraag blijft echter: zullen de inspanningen voldoende zijn om het vertrouwen van de autoriteiten en spelers te herstellen?
Een sector onder toezicht
De Greentube-zaak herinnert ons eraan dat de Britse autoriteiten herhaalde inbreuken niet tolereren. Met een cumulatieve boete van bijna £1,7 miljoen over drie jaar is de exploitant een schril voorbeeld van de gevolgen van nalatigheid in een sterk gereguleerde sector.