Kansspelautoriteit: ‘Gokgedrag onder jongeren blijft toenemen’
De Britse Kansspelautoriteit heeft een rapport uitgebracht over hoe jongeren met gokken omgaan en de cijfers zijn best zorgwekkend. Tussen januari en juni 2024 voerden ze een onderzoek uit onder jongeren van 11 tot 17 jaar. En wat blijkt? Meer dan een kwart van hen heeft in het afgelopen jaar geld uitgegeven aan gokken.
27% van de jongeren gokt met eigen geld
Het onderzoek toont aan dat 27% van de jongeren in de afgelopen 12 maanden hun eigen geld uitgaf aan gokken. Dat zijn heel wat tieners die hun spaargeld inzetten. Dit percentage is vergelijkbaar met de afgelopen jaren: in 2022 was het 31% en in 2023 26%. De meest voorkomende manieren waarop jongeren gokken, zijn dingen zoals spelen op speelautomaten (20%), een weddenschap met vrienden of familie (11%) en kaartspellen voor geld (5%). Deze activiteiten zijn legaal en hebben geen leeftijdsgrens.
Problematisch gokgedrag stijgt
Wat vooral opvalt, is dat meer jongeren problematisch gokgedrag vertonen. Het rapport laat zien dat 1,5% van hen een score van 4 of hoger haalde op de test die meet hoe riskant hun gokgedrag is. In 2023 was dat nog 0,7%, en in 2022 0,9%. Deze stijging laat zien dat meer jongeren worstelen met gokken en de gevolgen daarvan.
Verschillen tussen gereguleerd en ongereguleerd gokken
Het onderzoek keek ook naar het verschil tussen gereguleerd en ongereguleerd gokken. Van de jongeren die gokken, deed 21% dat bij gereguleerde gokactiviteiten die onder toezicht staan van de Kansspelautoriteit. Als je speelautomaten niet meetelt, daalt dit percentage naar 6%. Maar er is ook een groot deel (15%) dat gokt zonder dat er toezicht op is, zoals weddenschappen onder vrienden.
Tim Miller over de rol van ouders en scholen
Tim Miller, de uitvoerend directeur voor onderzoek en beleid bij de Kansspelautoriteit, gaf zijn mening over het rapport.
“Dit rapport laat goed zien hoe jongeren betrokken raken bij gokken. We gebruiken deze informatie om te kijken hoe we de regels kunnen verbeteren om hen beter te beschermen.
Maar we zien ook dat jongeren vaak gokken in situaties die niet gereguleerd zijn, zoals bij een weddenschap met vrienden. Ook dit kan schadelijk zijn, en we moeten ouders, scholen en andere betrokkenen aansporen om hier meer aandacht aan te geven.”
Deze week sprak Miller ook bij de lancering van het Gambling Harms Action Lab, een nieuw programma dat drie jaar zal duren en zich richt op het terugdringen van gokschade.