Zware klap voor Parijse kansspelclubs
Op 31 december viel het doek voor zeven emblematische kansspelclubs in de Franse hoofdstad. Na een experiment van zes jaar stopten deze instellingen, opgericht om gokken in Parijs te reguleren, hun activiteiten wegens gebrek aan wettelijke verlenging. Een situatie met ernstige gevolgen, zowel economisch als sociaal.
Het plotselinge einde van het speelclubexperiment is het resultaat van een echte politieke impasse. Deze maatregel, die in 2018 werd ingevoerd om illegale clubs en het witwassen van geld tegen te gaan, zorgde ervoor dat vestigingen onder een strikt kader konden opereren. Het financieringswetsontwerp van 2025, dat voorzag in een verlenging tot eind 2025, werd echter gecensureerd na de val van de regering van Michel Barnier. Door deze censuur hebben exploitanten geen juridisch kader om hun activiteiten voort te zetten.
Sprekende cijfers
In 2023 genereerden clubs 119 miljoen euro omzet, een stijging van 11% ten opzichte van het jaar ervoor, aldus de Nationale Spelautoriteit. Ze brengen ook 50 miljoen euro binnen bij de overheid, met een uitkering van 40 miljoen voor de staat en 10 miljoen voor het stadhuis van Parijs. Deze essentiële inkomsten verdwenen met de sluiting van de clubs.
1.500 banen in de wacht
Tot 1.500 directe banen worden bedreigd, vooral op basis van vaste contracten. Een bron dicht bij de vestigingen vertelde aan AFP: “We hebben deze week groen licht gekregen van het Ministerie van Arbeid voor de gedeeltelijke activering van onze medewerkers.”
Met deze tijdelijke maatregel kan de staat 60% van de salarissen dekken in afwachting van een mogelijke heropening. Maar deze oplossing is slechts een verband op een open wond.
Economische en sociale gevolgen
De sluiting van clubs kan verwoestende gevolgen hebben voor de lokale economie. Exploitanten, zoals de groepen Barrière en Tranchant, vrezen een heropleving van clandestiene clubs, waardoor alle regelgevende inspanningen die sinds 2018 zijn ondernomen nutteloos worden.
“De situatie is ongekend en krankzinnig. We vragen de toekomstige regering om zo snel mogelijk een oplossing te vinden”, aldus Grégory Rabuel, algemeen directeur van de Barrière-groep.
De sociale gevolgen zijn enorm. Hele gezinnen zijn afhankelijk van deze banen, en de vooruitzichten op omscholing zijn klein in een dergelijke gespecialiseerde sector. Meer bescheiden vestigingen, zoals de Club Montmartre of de Club Pierre Charron, lopen het risico snel failliet te gaan.
Ondanks de crisis hopen de exploitanten nog steeds op een gunstig resultaat. Volgens een bron die dicht bij de onderhandelingen staat, zullen de clubs er alles aan doen om over te gaan naar het volgende wetgevende voertuig. Maar de vorming van een nieuwe regering is een essentiële voorwaarde, en de tijd dringt.
Bovendien mobiliseren de vakbonden zich om financiële steun en aanvullende garanties voor werknemers te verkrijgen. Maar zoals Romain Tranchant, voorzitter van de Tranchant-groep, uitlegt: “Er is geen onmiddellijke oplossing mogelijk zonder een nieuw wetgevend kader.”