ANJ steunt belastingverhoging voor gokbedrijven: kleine exploitanten in gevaar
Begin oktober kondigde de Franse regering een waarschijnlijke extra belasting op kansspelen aan om de sociale zekerheidskas aan te vullen. Deze aankondiging had onmiddellijk effect en de beurskoers van Française des Jeux daalde met bijna 10%.
Dit voorstel voor een extra belasting werd ingediend bij de ontwerpbegroting, we weten nog niet of het effectief zal zijn of niet, maar één ding is zeker, het heeft al veel inkt doen vloeien.
ANJ positioneert zich voor de verhoging
Isabelle Falque-Pierrotin, de voorzitter van de National Gaming Authority (ANJ), vindt het niet zinloos om de belasting op gokbedrijven te verhogen. In een interview met Les Échos stelt ze dat het geen slecht besluit is om de belasting met 3,5 procentpunten te verhogen op de bruto-gokinkomsten (GGR). Dat wil zeggen het verschil tussen wat mensen inzetten en wat ze uiteindelijk winnen.
Volgens haar zou dit grote problemen kunnen opleveren voor kleine gamingbedrijven, maar zou het ook grote gaminggroepen kunnen ontmoedigen om zich in Frankrijk te vestigen, waar de belasting op gokken de hoogste van Europa is. Ze ziet het daarom als een goede oplossing om het aanbod van games te verminderen en tegelijkertijd de problemen van gokverslaving te verminderen.
Afjel waarschuwt voor grote gevolgen
De Franse online gamingvereniging (Afjel) is op haar beurt tegen deze verhoging, die ze volkomen rampzalig vindt. Ze maakt zich zorgen over de gevolgen van een aanzienlijke verhoging van de belastingen op de sector. In een persbericht stelt ze dat dit niet alleen bedrijven zou kunnen vernietigen, maar ook banen zou kunnen kosten.
“Het zou een ramp zijn voor de sector.”
Ze benadrukt dat de gevolgen waarschijnlijk een afname van de steun voor sport en paardenraces en een groei van de illegale gokmarkt zullen zijn. Dezelfde illegale goksites die de afgelopen jaren al voor meer fraude en gokverslaving hebben gezorgd.
Niet in staat om deze toename aan te pakken
Frankrijk heeft momenteel 17 legale exploitanten en veel van hen zitten al in de problemen. Ze boeken verlies of bereiken aan het eind van de maand nauwelijks het break-evenpunt. Afjel benadrukt dat deze bedrijven de belastingverhoging niet aankunnen.
“Als de belasting omhoog gaat, hebben bedrijven ook minder geld om gokverslaving te bestrijden. Dat kan alleen maar tot meer problemen leiden.”