Een man die een sportweddenschap doet op een tablet

Gokgedrag tijdens EK voetbal 2024: Universiteit Gent start onderzoek

De Universiteit Gent start een uitgebreid onderzoek naar het gokgedrag van mensen tijdens het afgelopen EK voetbal. Dit onderzoek richt zich op hoeveel er is gegokt en de invloed van gokreclame op spelers.

Sportweddenschappen en toename gokgedrag tijdens EK

Sportweddenschappen liggen in België al langer onder een vergrootglas. Uit eerdere onderzoeken van de Kansspelcommissie blijkt dat grote sportevenementen zoals het EK of WK vaak leiden tot een stijging in nieuwe gokkers. Ook zijn de inzetten hoger. Daarnaast vormen deze evenementen een risicofactor voor mensen die willen stoppen met gokken. Maar uiteindelijk toch door blijven spelen met alle gevolgen van dien.

217 miljoen euro ingezet tijdens WK 2022

Tijdens het WK voetbal in 2022 werd in België online voor een totaalbedrag van 217 miljoen euro ingezet op weddenschappen. Om en nabij 220.000 mensen en voornamelijk mannen plaatsten destijds dagelijks een inzet.

Onderzoek naar impact van gokreclame ondanks strengere regels

De UGent wil met een nieuw onderzoek inzicht krijgen in de factoren die aanzetten tot gokken. Vooral gezien de recent aangescherpte gokreclame-regels in België. 

“Ondanks de strenge regelgeving maken veel gokbedrijven toch reclame op sociale media. Met dit onderzoek willen we de communicatieomvang van gokbedrijven in kaart brengen en beleidsaanbevelingen formuleren.”

Steffi De Jans, postdoctoraal onderzoeker bij Communicatiewetenschappen

Strengere regels voor gokkers in België?

De volgende Belgische regering zal waarschijnlijk strenger optreden tegen gokken. Begin juni pleiten experts van de Hoge Gezondheidsraad unaniem voor strengere gokregels, waaronder een totaalverbod op gokreclame en een verhoging van de minimumleeftijd voor gokken naar 21 jaar.

Meewerken aan het onderzoek?

Wil je deelnemen aan het onderzoek van de UGent over gokgedrag tijdens het EK voetbal? De enquête vind je hier.

 | 

Aanbevolen

Einde van geschenken en voordelen voor spelers

De Kansspelcommissie heeft zojuist de regels over handelspraktijken in de kansspelsector aangescherpt.

Exclusief Interview: Magali Clavie (KSC) blikt vooruit na recente wetswijzigingen

In een exclusief interview met Gambling Club bespreekt Magali Clavie, voorzitter van de Kansspelcommissie, de recente wijzigingen in de Belgische gokwetgeving en wat dit betekent voor zowel spelers als aanbieders.

Kansspelbedrijven naar de rechter: strijd om de gokregels

Verschillende kansspelbedrijven in België zijn niet blij met de nieuwe gokwet en stappen daarom naar het Grondwettelijk Hof.