Finland

Nieuwe Finse gokwetgeving: Vrees voor groei illegale operators

De Finse omroep MTV meldde eerder deze maand dat buitenlandse gokbedrijven vanaf volgend jaar de Finse markt mogen betreden. De aankomende hervorming van de gokwetgeving in Finland kreeg daarbij slechts twee minuten zendtijd. 

De uitspraak wekte bezorgdheid onder experts, onder wie Antti Koivula, een advocaat gespecialiseerd in iGaming en kenner van de Finse gokmarkt.

groeiende zwarte markt

Antti Koivula uitte zijn zorgen over de voorgestelde wetgeving die affiliates en bonussen wil verbieden. “Ik ben serieus bezorgd dat met het voorgestelde verbod op affiliates en bonussen, er niet veel buitenlandse operators zullen zijn die ‘de Finse markt bestormen’ en dat de omvang van de zwarte markt aanzienlijk zal toenemen,” aldus Koivula.

Hij merkte op dat hoewel traditionele media wellicht enthousiast zijn over de situatie waarin vrijwel alle marketing via hen moet plaatsvinden, dit niet zonder risico’s is. “Als alle tv-programma’s, kranten, tijdschriften en dergelijke overspoeld worden met gokreclames, is dat verre van ideaal.”

“Het is een recept om gewone burgers tegen gokken op te zetten, zoals we een paar jaar geleden in Zweden hebben gezien,” legde hij uit, verwijzend naar de fouten die Zweden maakte ondanks het feit dat zij affiliates en bonussen niet eens verboden hadden.

Impact op de markt

De voorgestelde wetgeving zou gunstig kunnen zijn voor operators met een aanzienlijk marktaandeel of die niet afhankelijk zijn van affiliates en bonussen voor klantenwerving. Echter, Koivula waarschuwde dat affiliates de Finse markt niet zomaar zullen verlaten, zelfs niet als ze verboden worden. “Het is slechts een kwestie van of ze verkeer zullen leveren voor de gereguleerde markt of de zwarte markt. Makkelijk te kiezen welke voorkeur heeft, toch?”

Het wetsvoorstel is nog in de conceptfase, en er zullen wijzigingen worden doorgevoerd na de consultatiefase die op 18 augustus eindigt. Politici hebben publiekelijk verklaard dat ze niet tevreden zijn met het huidige wetsvoorstel, maar dat het om planning redenen noodzakelijk was om het nu al te publiceren. Koivula roept de industrie op om hun standpunten in te dienen en bij te dragen aan het hervormingsproces, zodat de beleidsmakers de juiste keuzes kunnen maken en een effectief licentiesysteem voor Finland kunnen creëren.

 | 

Aanbevolen

Veikkaus ziet miljoenen verdampen in slechts 6 Maanden

Veikkaus heeft te maken met een forse daling van haar omzet. In het financiële verslag over het eerste halfjaar van 2024 rapporteerde het bedrijf een daling van de bruto spelopbrengsten GGR met 7 procent.

Finland’s nieuwe Kansspelwetgeving: EGBA ziet ruimte voor verbetering

Finland staat op het punt zijn online kansspelwetgeving ingrijpend te wijzigen, wat een belangrijke mijlpaal betekent in de Europese gokregulering.

Antti Koivula: Dit is hoe de gokindustrie in Finland zal veranderen

Antti Koivula, een vooraanstaand iGaming-advocaat en expert op het gebied van de Finse gokmarkt deelt zijn inzichten en visies voor de toekomst met betrekking tot de dramatische veranderingen die plaatsvinden op de Finse gokmarkt.