Professor bram constandt bespreekt de gevaren van online sportgokken

Professor Bram Constandt onthult de gevaren van online sportgokken

Professor Bram Constandt verbonden aan het departement Sportwetenschappen van de Universiteit Gent onderzocht onderzocht of je rijk kan worden van gokken op sport. Hij wijst op de gevaren die het met zich meebrengt. Waar gokken vroeger plaatsvond in duistere hoekjes van cafés is het nu overal en altijd beschikbaar dankzij de opkomst van online platforms. 

In België alleen al wagen 576.000 mensen wekelijks een gokje. Met een totaalbedrag van 343 miljoen euro dat in 2020 werd ingezet. Maar wat betekent dit voor de gokkers zelf? Kan je daadwerkelijk rijk worden door te gokken op sportwedstrijden?

De mythe van winst door sportkennis

Veel mensen geloven dat hun kennis van sport hen een voordeel geeft bij sportweddenschappen. De reclame-industrie speelt hier gretig op in door sportgokken als leuk en risicoloos voor te stellen, vaak in combinatie met beelden van vrienden die samen genieten van een sportevenement. Onderzoek wijst uit dat er geen verband is tussen sportkennis en winst. 

Integendeel in de meeste gevallen verliezen gokkers op de lange termijn altijd geld. Ondanks de promotie van zogenaamde ‘expertadvies’ en tips van bekende sporters, blijft de realiteit dat de gokindustrie de grote winnaar is.

De gevaarlijke realiteit van sportgokken

Constandt constateert: Sportgokken mag dan wel aantrekkelijk lijken de gevolgen kunnen desastreus zijn. Verslavingsdeskundigen waarschuwen dat gokken een verborgen verslaving is, minder zichtbaar dan bijvoorbeeld alcohol of drugsverslaving. Maar met even verwoestende gevolgen. 

In Nederland verliezen gokkers gemiddeld 153 euro per maand, wat jaarlijks oploopt tot meer dan 1800 euro. De financiële impact is slechts het topje van de ijsberg. Ook persoonlijke relaties, mentale gezondheid en zelfs het leven zelf kunnen op het spel komen te staan door de verslaving aan sportgokken.

 | 

Aanbevolen

Einde van geschenken en voordelen voor spelers

De Kansspelcommissie heeft zojuist de regels over handelspraktijken in de kansspelsector aangescherpt.

Exclusief Interview: Magali Clavie (KSC) blikt vooruit na recente wetswijzigingen

In een exclusief interview met Gambling Club bespreekt Magali Clavie, voorzitter van de Kansspelcommissie, de recente wijzigingen in de Belgische gokwetgeving en wat dit betekent voor zowel spelers als aanbieders.

Kansspelbedrijven naar de rechter: strijd om de gokregels

Verschillende kansspelbedrijven in België zijn niet blij met de nieuwe gokwet en stappen daarom naar het Grondwettelijk Hof.