Veikkaus-logo op een onscherpe achtergrond met een persoon die op het toetsenbord van een laptop typt

Veikkaus ziet miljoenen verdampen in slechts 6 Maanden

Veikkaus heeft te maken met een forse daling van haar omzet. In het financiële verslag over het eerste halfjaar van 2024 rapporteerde het bedrijf een daling van de bruto spelopbrengsten GGR met 7 procent.

Strengere eisen zorgen voor fors minder inkomsten

De daling in bruto spelopbrengsten van Veikkaus is deels te wijten aan strengere regels die van kracht zijn in Finland. Zo moesten spelers van krasloten en loterijen voortaan verplicht een identificatie tonen bij aankoop. Dit leidde tot een daling van maar liefst 44% in de verkoop van krasloten. Ook de inkomsten uit kaartspellen daalden. Met een terugval van 21% vergeleken met vorig jaar.

Een andere belangrijke factor is de afgenomen koopkracht van Finse consumenten die minder te spenderen hebben. Dit komt door de aanhoudende inflatie wat eveneens een negatief effect had op de verkoopcijfers.

Meer klanten ondanks lagere uitgaven per speler

Hoewel de uitgaven per speler daalden, zag Veikkaus toch een lichte stijging in het aantal geregistreerde klanten. Eind juni 2024 telde de organisatie 2,54 miljoen geregistreerde klanten, wat neerkomt op een toename van 15.000 ten opzichte van het vorige halfjaar.

Volgens Veikkaus kan deze groei worden toegeschreven aan investeringen in klantervaring en bedrijfsontwikkeling, die ondanks de dalende inkomsten strategisch werden doorgezet.

Winstdaling door investeringen en hogere loterijbelasting

Naast de dalende bruto spelopbrengsten zag Veikkaus ook de operationele winst aanzienlijk krimpen. Voor de eerste helft van 2024 rapporteerde het bedrijf een winst van € 246.9 miljoen, een daling van 20% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze winstdaling is deels te verklaren door twee factoren zoals verhoogde investeringen in internationale groei en een hogere loterijbelasting in Finland.

De Finse regering verhoogde de belasting op loterijen van 5% naar 12%, wat leidde tot een stijging van de belastinguitgaven van Veikkaus. Deze ging van € 25,9 miljoen naar € 57,6 miljoen in slechts één jaar.

Regina Sippel CFO van Veikkaus lichtte de situatie als volgt toe. “In de eerste helft van het jaar hebben we de strategie van Veikkaus geïmplementeerd zoals gepland. Waarbij we hebben geïnvesteerd in zowel bedrijfsontwikkeling als internationale groei.”

Finland bereidt zich voor op overstap naar vergunningssysteem

Een van de belangrijkste veranderingen in de Finse gokmarkt is de invoering van een vergunningssysteem voor nieuwe toetreders. Waarmee het huidige monopolie model zal worden vervangen. Dit nieuwe systeem moet uiterlijk in 2027 volledig klaar zijn. Dit is eerder dan verwacht nadat eerder werd gesproken over een legalisatie van de markt in 2026. Veikkaus is voorstander van deze hervorming die volgens onderzoek gunstig zal zijn voor de Finse markt.

 | 

Aanbevolen

Finland’s nieuwe Kansspelwetgeving: EGBA ziet ruimte voor verbetering

Finland staat op het punt zijn online kansspelwetgeving ingrijpend te wijzigen, wat een belangrijke mijlpaal betekent in de Europese gokregulering.

Antti Koivula: Dit is hoe de gokindustrie in Finland zal veranderen

Antti Koivula, een vooraanstaand iGaming-advocaat en expert op het gebied van de Finse gokmarkt deelt zijn inzichten en visies voor de toekomst met betrekking tot de dramatische veranderingen die plaatsvinden op de Finse gokmarkt.

Nieuwe Finse gokwetgeving: Vrees voor groei illegale operators

De Finse omroep MTV meldde eerder deze maand dat buitenlandse gokbedrijven vanaf volgend jaar de Finse markt mogen betreden. De aankomende hervorming van de gokwetgeving in Finland kreeg daarbij slechts twee minuten zendtijd.