Gambling club casino news egba

Finland’s nieuwe Kansspelwetgeving: EGBA ziet ruimte voor verbetering

Finland staat op het punt zijn online kansspelwetgeving ingrijpend te wijzigen, wat een belangrijke mijlpaal betekent in de Europese gokregulering. Finland is het laatste EU-land met een monopoliemodel voor online gokken, en de overgang naar een systeem met meerdere vergunningen wordt gezien als een positieve verandering. Hiermee sluit Finland zich aan bij de rest van de EU-landen, die allemaal al een vorm van licentiekader hebben voor online gokken.

EGBA steunt de nieuwe wetgeving maar ziet verbeterpunten

De European Gaming and Betting Association (EGBA) juicht de voorgestelde wetgeving toe, waar zij jarenlang voor heeft gepleit. Ervaring leert dat een monopoliemodel niet goed functioneert in de online wereld en dat consumenten het beste beschermd worden in een goed gereguleerde, maar concurrerende omgeving. In zo’n omgeving zijn veiligheidsmaatregelen, zoals stortingslimieten en zelfuitsluiting, beschikbaar voor spelers.

Hoewel het wetsvoorstel van Finland een stap in de goede richting is, zijn er enkele gebieden die verbetering behoeven om ervoor te zorgen dat het nieuwe licentiekader zijn doel bereikt: ervoor zorgen dat Finnen op lokaal gelicentieerde websites spelen.

Marketingbeperkingen en bonussen kunnen averechts werken

Een van de belangrijkste zorgen betreft de voorgestelde beperkingen op marketing, met name het verbod op affiliatemarketing en advertenties op sociale media. Deze kanalen spelen een cruciale rol bij het leiden van consumenten naar gelicentieerde, gereguleerde platforms. Zonder deze middelen is de kans groot dat spelers zich wenden tot illegale goksites die de Finse regelgeving niet naleven of de veiligheid van consumenten niet prioriteren.

Daarnaast roept het voorstel om bonussen volledig te verbieden vragen op. Hoewel het stellen van grenzen aan bonussen wordt ondersteund, kan een volledig verbod de concurrentiepositie van nieuw gelicentieerde operators verzwakken ten opzichte van illegale aanbieders. Dit kan spelers juist naar niet-gereguleerde sites duwen, wat de consumentenbescherming, die de wetgeving juist beoogt te versterken, ondermijnt.

EGBA stelt voor om affiliates en bonussen gedeeltelijk toe te staan

In reactie op de recente consultatie van de regering, stelt de EGBA twee belangrijke verbeteringen voor: ten eerste zou Finland affiliates moeten opnemen in het regelgevingskader en advertenties op sociale media onder duidelijke regels moeten toestaan. Beide zijn waardevolle instrumenten om spelers naar gelicentieerde operators te leiden. Door duidelijke richtlijnen in te voeren, zoals verplichte boodschappen over verantwoord gokken, kan Finland de kracht van deze marketingkanalen benutten en tegelijkertijd hoge normen voor consumentenbescherming handhaven.

Ten tweede zou het beter zijn om bonussen niet volledig te verbieden, maar richtlijnen op te stellen voor verantwoord gebruik ervan. Bijvoorbeeld, bonussen zouden verboden kunnen worden voor spelers die tekenen van problematisch gokgedrag vertonen, of er kunnen duidelijke regels worden opgesteld over wanneer en hoe bonussen mogen worden aangeboden. Deze aanpak zou operators in staat stellen om effectiever te concurreren met niet-gereguleerde sites, die ongetwijfeld bonussen zullen gebruiken om Finse spelers weg te lokken van gereguleerde websites.

Finland volgt het voorbeeld van Denemarken en Zweden in gokregulering

Finland staat op een cruciaal moment in de geschiedenis van zijn gokregulering. Door een succesvol online gokkader te ontwikkelen, kan Finland, net als zijn buren Denemarken en Zweden, met succes de overgang maken van een monopolie naar een goed functionerend licentiesysteem. Denemarken’s overgang naar een multi-licentiesysteem in 2012 leidde tot een aanzienlijke verbetering in online kanalisatie, waarbij meer dan 90 procent van de spelers nu via gelicentieerde platforms gokt. Zweden zag vergelijkbare verbeteringen.

Het aanpakken van zorgen over marketingbeperkingen en bonusreguleringen is essentieel om ervoor te zorgen dat de nieuwe wetgeving haar doelen bereikt. Dit zal de Finse consumenten beschermen en tegelijkertijd een gezonde, goed gereguleerde online gokomgeving bevorderen.

 | 

Aanbevolen

Veikkaus ziet miljoenen verdampen in slechts 6 Maanden

Veikkaus heeft te maken met een forse daling van haar omzet. In het financiële verslag over het eerste halfjaar van 2024 rapporteerde het bedrijf een daling van de bruto spelopbrengsten GGR met 7 procent.

Antti Koivula: Dit is hoe de gokindustrie in Finland zal veranderen

Antti Koivula, een vooraanstaand iGaming-advocaat en expert op het gebied van de Finse gokmarkt deelt zijn inzichten en visies voor de toekomst met betrekking tot de dramatische veranderingen die plaatsvinden op de Finse gokmarkt.

Nieuwe Finse gokwetgeving: Vrees voor groei illegale operators

De Finse omroep MTV meldde eerder deze maand dat buitenlandse gokbedrijven vanaf volgend jaar de Finse markt mogen betreden. De aankomende hervorming van de gokwetgeving in Finland kreeg daarbij slechts twee minuten zendtijd.