Gusttavo lima - deolane bezerra

Gokbedrijven op Curaçao gelinkt aan miljardenfraude in Brazilië

In Brazilië is een groot onderzoek naar witwaspraktijken gestart. En daarbij komen ook gokbedrijven op Curaçao in beeld. De politie in Pernambuco een Braziliaanse staat voert dit onderzoek uit onder de naam Operatie Integratie. Meer dan twee miljard Braziliaanse real is inmiddels bevroren, en er zijn opvallende namen genoemd die bij dit onderzoek betrokken zijn.

Bekende Brazilianen verdacht van witwassen

De Braziliaanse rechter Andréa Calado da Cruz heeft zelfs een arrestatiebevel uitgevaardigd voor zanger Gusttavo Lima en advocaat en influencer Deolane Bezerra. Dit zijn geen kleine namen; Lima is een bekende artiest, en Bezerra is een populaire influencer. Ze worden ervan verdacht geld wit te wassen via gokbedrijven die hun hoofdkantoor op Curaçao hebben. Hoewel beiden op vrije voeten zijn, blijft de politie hen nauwlettend in de gaten houden. Het gaat hierbij onder meer om bedrijven zoals Esportes da Sorte en Vai de Bet, die hun zetel op Curaçao hebben en mogelijk betrokken zijn bij deze witwasoperaties.

Hoe begon het allemaal?

Het hele onderzoek begon in 2022, toen de Braziliaanse politie in Recife een grote hoeveelheid contant geld in beslag nam: 180.000 Braziliaanse real, om precies te zijn. Dit geld werd gelinkt aan illegale gokactiviteiten. Een van de betrokkenen was Darwin Henrique da Silva, een bekende bookmaker in de stad. Maar het spoor leidde ook naar zijn zoon, 

Darwin Filho, eigenaar van Esportes da Sorte, een gokplatform dat legaal opereert vanuit Curaçao. En daar stopt het niet. Ook Vai de Bet, onderdeel van Betpix N.V. en eveneens op Curaçao geregistreerd, speelt een rol in deze zaak. Gusttavo Lima kocht in juli van dit jaar 25% van Vai de Bet, maar er zijn grote vraagtekens bij deze deal geplaatst. De rechter twijfelt of alles wel volgens de regels is gegaan.

Wat betekent dit voor de toekomst van de goksector?

Online gokken is sinds 2018 legaal in Brazilië, maar veel gokbedrijven, waaronder Esportes da Sorte en Vai de Bet, opereren vanuit het buitenland. Curaçao is daarbij een populaire plek voor deze bedrijven. Toch komt er vanaf januari 2025 nieuwe wetgeving in Brazilië die de gokwereld flink zal veranderen. 

De regels worden strenger, en de Braziliaanse overheid krijgt meer controle over de gokbedrijven en hun betalingsmethodes. Dit alles moet ervoor zorgen dat witwaspraktijken zoals nu beter voorkomen kunnen worden.

Volgens Steven Neuman, een Curaçaose fraude-expert die nauw betrokken is bij dit onderzoek, proberen veel criminele organisaties hun illegale gokactiviteiten te legaliseren. Maar met de nieuwe Braziliaanse wetgeving in aantocht, wordt dat steeds lastiger. De gokbedrijven zullen onder een vergrootglas liggen, en de overheid zal strenger toezien op de naleving van de regels.

 | 

Aanbevolen

Flutter koopt groot aandeel in Braziliaanse NSX Group

Flutter Entertainment zet een grote stap in de Braziliaanse gokmarkt door 56% van de aandelen in NSX Group te kopen. Ze betalen hiervoor zo’n $350 miljoen.

Betano leidt de Braziliaanse markt met 23% van het grijze gok segment

Betano doet het op dit moment beter dan iedereen in Brazilië. Met een aandeel van 23% in de grijze gokmarkt staat Betano bovenaan.

Omstreden gokbedrijf betaalt salaris Memphis Depay: Witwaspraktijken onderzocht

Memphis Depay, de Nederlandse voetballer, wordt betaald door een Braziliaans gokbedrijf dat momenteel betrokken is bij een groot schandaal.