Gambling club casino news irlande ireland ierland

Ierland overweegt drastisch verbod: gokreclames en bonussen

De discussie over de Ierse Gambling Regulation Bill 2022 is weer terug op tafel en veel van de oude argumenten lijken opnieuw naar voren te komen. Een van de belangrijkste punten die nog steeds wordt besproken, is de roep om strengere regels voor gokreclames. 

Sommige senatoren pleiten voor een volledig verbod op gokadvertenties en stellen voor om dit als amendement aan de wet toe te voegen. Daarnaast wordt ook het onderwerp van bonussen opnieuw besproken, met verschillende meningen over een mogelijk totaalverbod.

Bonussen worden mogelijk verboden

In de oorspronkelijke versie van het wetsvoorstel was een volledig verbod op bonussen voorgesteld, maar dit werd tijdens het debat in Dáil Éireann in mei geschrapt. Afgevaardigde James Browne, die een belangrijke rol speelde in de discussie, stelde dat een algemeen verbod op alle bonussen onmogelijk te handhaven zou zijn. In plaats daarvan stelde hij een verbod voor op gerichte bonussen. Nu het wetsvoorstel echter in Seanad Éireann wordt besproken, wordt er opnieuw opgeroepen om een volledig verbod op bonussen, en in het bijzonder op gratis weddenschappen, in te voeren.

Onafhankelijk senator Lynn Ruane pleit voor strengere regels en stelt een amendement voor om gratis weddenschappen te verbieden. Ze vindt dat het wetsvoorstel in de huidige vorm niet genoeg doet om spelers te beschermen. Volgens Ruane zijn deze soorten prikkels, zoals gratis weddenschappen, een ingang voor jongeren om te beginnen met gokken. Ze verwijst naar voorbeelden uit andere industrieën waar vergelijkbare verleidingen al verboden zijn. Zo mogen winkeliers in de Ierse nationale loterij geen gratis of afgeprijsde loten weggeven, en vergelijkbare regels gelden voor de verkoop van alcohol en tabak.

Steun voor een verbod op gokreclames en bonussen

Senator Mark Wall steunt het voorstel van Ruane om zowel gokreclames als bonussen te verbieden. Volgens Wall moet de wet prioriteit geven aan de bescherming van kwetsbare mensen door deze verleidingen te verbieden. Hij stelt dat het afschaffen van gratis weddenschappen en vergelijkbare aanbiedingen een stap is in de goede richting om dit te bereiken.

Ondanks deze oproepen voor strengere regels blijft afgevaardigde Browne tegen een verbod op zowel reclames als bonussen. Hij waarschuwt dat een dergelijk verbod gokken naar niet-gelicentieerde markten zou duwen, die moeilijker te reguleren zijn. Senator John McGahon is het met hem eens en stelt dat gokbedrijven op een groot concurrentienadeel zouden komen te staan als ze niet rechtstreeks met hun klanten konden communiceren, vooral wanneer andere vormen van entertainment zich richten op hetzelfde publiek.

Winkeliers willen een verbod op loterijweddenschappen

Een ander belangrijk discussiepunt in de wet is het wedden op loterijen. De Ierse winkeliersvereniging (RGDATA) roept op om dit te verbieden. Volgens RGDATA ondermijnen derde partijen die loterijweddenschappen aanbieden de Ierse Nationale Loterij, wat leidt tot een vermindering van de financiering voor goede doelen en het wegnemen van commissies van retailagenten. De vereniging stelt dat de financiering voor goede doelen jaarlijks met 20% afneemt door deze praktijken. Veel Europese landen hebben al een verbod ingevoerd op loterijweddenschappen, en RGDATA dringt er bij de Ierse regering op aan hetzelfde te doen via een amendement op de wet.

De Gambling Regulation Bill 2022, die ook een nieuwe gokregulator voor Ierland zal instellen, moet nog door de rapportfase en de slotverklaringen voordat deze wet wordt. De debatten en amendementen laten zien hoe ingewikkeld de kwestie is, terwijl politici proberen een balans te vinden tussen spelersbescherming en de concurrentiekracht van de industrie.

 | 

Aanbevolen

Ierland kampt met toenemende gokproblemen onder vrouwen

Het probleem van pathologisch gokken in Ierland groeit voortdurend. Volgens het ESRI voldoen 130.000 volwassenen, oftewel één op de dertig mensen, aan de criteria voor ‘pathologisch gokken’.

Ierland maakt zich klaar voor opening gokmarkt

Ierland staat op het punt om nieuwe wetten omtrent gokken in te voeren. Dit ondanks aanhoudende druk vanuit de gokindustrie.