Gambling club slots

Televisieprogramma onthult: Belgische jongeren kunnen gokken ondanks verbod

Het populaire televisieprogramma ‘Ze zeggen dat’ van VTM heeft recentelijk aangetoond hoe eenvoudig het is voor minderjarigen om te gokken in België. Ondanks het strikte wettelijke verbod voor personen onder de 18 jaar blijkt uit onderzoek dat jongeren moeiteloos toegang kunnen krijgen tot krasloten en gokautomaten.

Onderzoek door VTM: Krasloten en gokautomaten voor minderjarigen

In de laatste aflevering van ‘Ze zeggen dat’ testen presentatoren Andy Peelman en Dina Tersago de toegankelijkheid van gokken voor minderjarigen. Vier tieners, variërend in leeftijd van veertien tot vijftien jaar, probeerden krasloten te kopen en te gokken op automaten die in de krantenwinkel ter beschikking staan. 

De resultaten waren: in twaalf van de zestien bezochte krantenwinkels konden de jongeren zonder problemen gokken op speelautomaten. Bovendien slaagden ze er in 20 van de 30 winkels in om krasloten te kopen, waarbij één tiener zelfs zeventig Win For Life-loten kocht, goed voor 210 euro.

Reactie van de Nationale Loterij

De Nationale Loterij uitte haar teleurstelling over deze resultaten. Ondanks intensieve controles en praktijktesten sinds 2013 waarbij minderjarigen onaangekondigd verkooppunten bezoeken, blijft het overtredingspercentage tussen de 16 en 19 procent. De loterij benadrukt dat nieuwe verkooppunten een intensieve training moeten volgen en dat er doorlopende bewustwordingscampagnes zijn via e-learning.

Verslavingsdeskundigen aan het woord

Volgens verslavingsexpert Ronny Willemen zijn er gelukkig weinig minderjarigen in België verslaafd aan gokken. Echter, veel twintigers die hulp zoeken voor gokproblemen, begonnen al als tieners met gokken. 

Willemen en psychiater Frieda Matthys, die samen het boek “Gokken is geen spel/Op weg naar herstel” schreven, pleiten voor strengere regulering van gokactiviteiten van de Nationale Lotterij en een herziening van de wet.

Hoge gezondheidsraad en nieuwe voorstellen

De Hoge Gezondheidsraad heeft recentelijk geadviseerd om gokreclame volledig te verbieden inclusief die van de Nationale Loterij. De Raad pleit ook voor een verhoging van de minimumleeftijd voor gokken van 18 naar 21 jaar en benadrukt het belang van betere controles in krantenwinkels inclusief technologie om identiteitskaarten te controleren bij gokautomaten.

 | 

Aanbevolen

Gokbelasting verhoging in België stuit op complicaties

De Vlaamse regering wil de belasting op kansspelen verhogen. Omdat te kunnen doen moeten ook Wallonië en Brussel instemmen.

1 op de 4 Belgische jongeren gokt al voor geld

Gokken lijkt een onschuldig tijdverdrijf, maar voor veel jongeren begint het gevaar al bij een simpel kraslotje.

Exploitanten van caféspelen claimen foutieve cijfers

De Kansspelcommissie (KSC) in België krijgt kritiek na het publiceren van haar jaarlijkse rapportage over 2023.