Gambling club money back netherlands

Twee gokgiganten moeten Nederlandse spelers terugbetalen

Het Nederlandse rechtssysteem heeft gokbedrijven een nieuwe klap toegebracht. In een reeks beslissingen die op 17 juli zijn genomen, heeft de rechtbank in Den Haag twee bedrijven, Green Feather Online Limited en Trannel International Limited, bevolen om grote sommen geld terug te betalen aan voormalige spelers.

Op 17 juli heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in vier rechtszaken die door Nederlandse spelers waren aangespannen tegen gokbedrijven. De spelers hadden deze rechtszaken aangespannen, ondersteund door advocaat Benzi Loonstein, om de bedragen terug te vorderen die verloren waren gegaan tijdens het spelen op de platforms van deze bedrijven, die volgens de Nederlandse wet illegaal waren verklaard.

De bedragen die op het spel staan, zijn aanzienlijk. Trannel International Limited, het voormalige moederbedrijf van Unibet in Nederland, moet in totaal € 222.453 betalen aan drie spelers, terwijl Green Feather Online Limited, de eigenaar van verschillende online gaming sites, € 91.940 moet terugbetalen aan één speler.

Tegenstrijdige beslissingen

Deze beslissingen komen in een complexe juridische context, gekenmerkt door een zekere dubbelzinnigheid in de Nederlandse wetgeving inzake online gokken. De Nederlandse Wet op de Kansspelen (Wok) wordt al lang op uiteenlopende manieren geïnterpreteerd door de rechtbanken.

Onlangs werd het Hof van Cassatie gevraagd om uitspraak te doen over een aantal belangrijke vragen over de interpretatie van deze wet. In afwachting van de uitspraak hebben de rechtbanken tegenstrijdige uitspraken gedaan, waarbij sommigen van mening waren dat de bepalingen van de Wok hun relevantie hadden verloren in het licht van de opkomst van online gaming, terwijl anderen ze juist strikt toepasten.

Een overwinning voor spelers, een tegenslag voor de industrie

Het hof in Den Haag heeft over deze zaken uitspraak gedaan zonder te wachten op de reactie van het Hof van Cassatie. In dit geval koos het hof voor een strikte interpretatie van de wet en oordeelde dat de activiteiten van de veroordeelde bedrijven illegaal waren en dat de met de spelers gesloten spelcontracten daarom nietig waren.

Deze uitspraak is een overwinning voor de spelers die onrecht is aangedaan, maar het is ook een tegenslag voor de online gokindustrie, die haar bewegingsruimte ziet afnemen.

Reactie van de exploitanten

Unibet, dat opnieuw werd veroordeeld tot terugbetaling, zei dat het wachtte op de uitspraak van het Hof van Cassatie, terwijl het benadrukte dat de betreffende zaken los stonden van het legale aanbod in Nederland.

Deze zaak roept veel vragen op over de toekomst van de online goksector in Nederland en daarbuiten. In Duitsland hebben verschillende spelers die zich benadeeld voelen door illegale casino’s ook een beroep gedaan op de rechtbanken om terugbetaling van hun verliezen te eisen. Geconfronteerd met deze rechtszaken heeft het Duitse Federale Hof van Justitie een beroep gedaan op het Europese Hof van Justitie (HvJ-EU) om een ​​beslissing te nemen. De uitspraak van het HvJ-EU zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de hele online goksector in Europa.

 | 

Aanbevolen

Na 3 jaar stopt Tombola met bingo in Nederland

Tombola, één van de grootste online bingoplatforms in Nederland, trekt zich op 1 oktober 2024 terug uit de Nederlandse markt.

Kunst- en cultuursector in paniek door hogere kansspelbelasting

De kunst- en cultuursector in Nederland maakt zich grote zorgen. Door de geplande verhoging van de kansspelbelasting naar 37,8% dreigen veel instellingen in zwaar weer te komen.

Evaluatie Nederlandse gokwet in laatste fase

Deze week is spannend voor iedereen die betrokken is bij online gokken in Nederland. Het onderzoeksbureau Dialogic organiseert een reeks gesprekken.