Ierland

Ierland maakt zich klaar voor opening gokmarkt

Ierland staat op het punt om nieuwe wetten omtrent gokken in te voeren. Dit ondanks aanhoudende druk vanuit de gokindustrie. Minister van Justitie James Browne diende in 2022 het wetsvoorstel in voor de regulering van gokken. En heeft nu bevestigd dat er binnenkort een definitieve stemming over de wetgeving zal plaatsvinden.

Het wetsvoorstel dat momenteel wordt beoordeeld door de Ministerraad heeft aanzienlijke hervorming van de Ierse goksector voor ogen. Een van de belangrijkste punten in het wetsvoorstel is de oprichting van een nationale gokregulator of kansspelautoriteit. Daarnaast bevat het wetsvoorstel een sociaal impactfonds dat gericht is op het bestrijden van gokverslaving.

Een bijzonder ingrijpende bepaling is het verbod op gokadvertenties. Die op televisie, radio en on-demand diensten tijdens piekuren, specifiek tussen 5:30 uur en 21:00 uur te zien zijn. Deze maatregel is bedoeld om kwetsbare groepen met name jongeren te beschermen tegen overmatige blootstelling aan gokreclame.

Weerstand vanuit de industrie en de maatschappelijke impact van gokken

Ondanks aanzienlijke lobbyactiviteiten van grote gokoperatoren en mediabedrijven om de advertentiebeperkingen te versoepelen en de inzet limieten voor gokkasten te verruimen heeft minister Browne grotendeels weerstand geboden aan deze druk. Hij heeft slechts kleine concessies gedaan. Zoals het toestaan van lichte aanpassingen in de regelgeving voor liefdadigheidsloterijen. Maar tegelijkertijd vastgehouden aan de kernbeschermingsmaatregelen van het wetsvoorstel.

Het voorgestelde wetsvoorstel weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over de impact van gokmarketing vooral op jongere doelgroepen. Een trend die door geheel Europa zichtbaar is waaronder in België en Nederland. 

Onderzoek legt kwetsbare leeftijdsgroepen bloot

Een recente studie van het University of Stirling’s Institute for Social Marketing and Health benadrukte hoe vaak jongeren worden blootgesteld aan gokadvertenties. Vooral die welke gekoppeld zijn aan sport. Dit heeft de druk voor strengere advertentieregels binnen het wetsvoorstel vergroot.

Nu het wetsvoorstel voor gokregulering zijn laatste fase ingaat vertegenwoordigt het een aanzienlijke verschuiving in de aanpak van Ierland ten aanzien van gokwetgeving. Het doel is om een balans te vinden tussen het beschermen van kwetsbare individuen tegen de risico’s van gokken. En het accommoderen van de belangen van de gokindustrie.

 | 

Aanbevolen

Ierland kampt met toenemende gokproblemen onder vrouwen

Het probleem van pathologisch gokken in Ierland groeit voortdurend. Volgens het ESRI voldoen 130.000 volwassenen, oftewel één op de dertig mensen, aan de criteria voor ‘pathologisch gokken’.